Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Džaferović nakon susreta s Baerbock: “Očekujemo snažniji angažman Njemačke u BiH”

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik razgovarali su danas o aktuelnoj situaciji s ministricom vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Annalenom Baerbock koja boravi u službenoj posjeti BiH.

Džaferović je nakon sastanka kazao novinarima da je ovo bio vrlo važan i uspješan sastanak, a naglasio je da je Njemačka veliki prijatelj BiH koja joj želi pomoći u nastojanju da se prevaziđu krize i da BiH nastavi s NATO putem i putem Evropske unije.

– Možemo očekivati snažniji angažman Njemačke u BiH i području zapadnog Balkana te cijelog šireg regiona. Njihov snažniji angažman trebao bi nam svima pomoći, a za to je potrebno normalno funkcioniranje institucija BiH – dodao je Džaferović.

Kaže da je izlaz iz ove situacije deblokada institucija BiH i prestanak sa stalnim prijetnjama teritorijalnom integritetu, kao i poduzimanju konkretnih postupaka kojima se umanjuje značaj reformi.

Mišljenja je da je potrebno zaključke entitetske Narodne skupštine Republike Srpske koji podrivaju Dejtonski mirovni sporazum i govore o povlačenju nadležnosti, staviti van snage.

– Ključno je poštovati Dejtonski mirovni sporazum, 11 aneksa i 27 godine njegove implementacije jer sve što je urađeno u BiH u skladu s njim je urađeno. To je najbolje za sve nas – da država funkcionira, da bude efikasna i funkcionalna – zaključio je Džaferović.

Baerbock je doputovala sinoć u BiH u svoju prvu službenu posjetu nakon što je imenovana na ovu dužnost. Sa Baerbock je doputovao i Manuel Sarrazin, novoimenovani specijalni izaslanik Vlade Njemačke za zemlje zapadnog Balkana, a osim Bosne i Hercegovine njih dvoje će posjetiti još i Kosovo i Srbiju te Moldaviju.

Nakon sastanka s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković i članovima Predsjedništva BiH Baerbock će se susresti s članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom te gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić i predstavnicima civilnog društva.

Raport.ba