Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Veliki povratak na svjetsku scenu – Centralna.ba

Prijete nam intenzivne suše, požari i toplinski udari. Služba Europske unije za praćenje klimatskih promjena Copernicus objavila je da je ovogodišnji ožujak bio najtopliji u povijesti mjerenja. O uzrocima ovih klimatskih promjena i što nas čeka u budućnosti za N1 je govorio bh. meteorolog Nedim Sladić.

Nakon izuzetno toplog vikenda koji je pred nama, gdje će temperature zraka rasti do 30 stupnjeva Celzijeva, meteorolozi najavljuju zahlađenje. U nekim dijelovima Bosne i Hercegovine i susjedne Hrvatske predviđaju i snježne padaline.

“Već idućeg tjedna, od utorka, slijedi osjetniji pad temperature zraka, vezano uz prodor osjetno hladnije zračne mase sjevera kontinenta i on će uvjetovati  da zapravo na najvišim planinama prije svega, dakle, na nadmorskim visinama iznad 1.500 metara bude, nažalost, snijega. Kažem ‘nažalost’ iz razloga što snijeg dolazi u najnezgodnijem mogućem trenutku. Budući da je vegetacija već mjesec, mjesec i pol dana, u ovisnosti od područja, već procvjetala i samim tim pokušava se nadoknaditi nedostatak koji smo imali tokom zime, ali on dolazi u veoma nezgodnom trenutku”, pojašnjava Sladić.

U nižim područjima, kaže, ne bi trebalo doći do snježnih padalina, ali će temperatura zraka pasti na vrijednosti koje će biti primjerenije ožujku nego travnju.

Oglas

“Dakle, nakon ljeta koje ćemo imati tokom ovog vikenda, ponovmo ćemo morati odjenuti malo deblju garderobu, barem nakratko. Jer, postoji indicija da bi krajem travnja mjeseca ponovo osjetnije zatoplilo”, ističe Sladić.

Temperaturne amplitude

U posljednjih nekoliko godina dolazi do izrazito jakih temeperaturnih amplituda. Sladić podsjeća da su temperature zraka sa 30 stupnjeva u samo 48 sati znale pasti na jednocifrene vrijednosti. Ističe kako je to posljedica više faktora.

“Prvi od svega toga jeste da imamo dosta toplotne energije pohranjene u našem energetskom sistemu planete Zemlje. Dakle, ono što trebamo da istaknemo kao najvažniji faktor jeste da energetski bilans Zemlje je sastavljen na taj način da koliko energije uđe unutar njega, toliko mora i izaći iz njega. Zbog izuzetno toplih mora, a s obzirom na to da dvije trećine planete Zemlje prekrivaju površine koje su upravo mora i oceani – oni imaju visoki specifični toplotni kapacitet. Drugim riječima, oni upijaju svu našu toplotu koja dolazi i ti reziduali znaju se nastavljati iz godine u godinu. U ovom slučaju šta se desilo kod nas jeste da smo imali prethodno vrlo toplo ljeto koje se nadoknadilo također s vrlo toplom jeseni, zime praktično nismo imali i sami ti ostaci su se kasnije samo više podebljavali i zbog toga veliki dio Europe sad ima površinske temperature mora koje su znatno veće nego je to bio slučaj protekli 30-40 godina”, objašnjava meteorolog.

Oglas


Dodaje da je na određenim dijelovima svijeta prisutna kiša upravo zbog veće količine toplotne energije.

“Ona se može predočiti na ovaj način da ukoliko smatramo da imamo porast temeperature zraka za jedan stupanj, imamo šest do sedam posto više oborive vode u atmosferi. Drugim riječima, imat ćemo intenzivnije vremenske procese, pogotovo kada su u pitanju padavine, ali simultano na drugim krajevima kao kompenzacijski efekat imamo suše”, kaže Nedim Sladić.

Mali Vakula o velikoj promjeni vremena

Vikend pred nama obilježit će mini ljetna sinoptička situacija, kada će temperature na kontinentu, doslovce, “eksplodirati”.

Oglas

Vrhunac ljeta u travnju očekuje nas u nedjelju, kada bi se, prema projekcijama visokorezolucijskih prognostičkih modela, živa termometra u meteorološkom zaklonu u unutrašnjosti domovine mogla “popeti” do nevjerojatna (i vruća) 33 °C, kao usred ljeta, za što je najveća mogućnost na širem području Siska, Karlovca i Nove Gradiške. U unutrašnjosti Dalmacije maksimalne dnevne temperature zraka ići će do 28 °C, pa će i ondje biti potreban oprez, s obzirom na to da će biti vrlo toplo, piše za Slobodnu Dalmaciju Ivan Šolić, poznatiji kao Mali Vakula.

Zahvaljujući moru, koje je termoregulator, temperature zraka uz obalu i na otocima bit će poprilično prihvatljivije negoli na kontinentu, pa slobodno možemo reći kako će nadolazeći vikend uz more i na obali biti savršen za sve aktivnosti i boravak na otvorenome. Cijeli vikend će se zadržati vedro vrijeme, uz tek nešto povećanu visoku naoblaku sutra sredinom dana. Vjetar je zanemariv, ujutro slaba bura, u drugom dijelu dana jugozapadnjak.

Dalmatinke i Dalmatinci, ako još niste stigli posijati i posaditi biljke u vašim vrtovima (a strah vas je kiše), ne očajavajte, imat ćete za to priliku u ponedjeljak i utorak (kada će zapuhati vrlo jako jugo i najaviti promjenu vremena).

Za kraj najave vikenda, vrlo neobična preporuka za mjesec travanj: ako ste u nedjelju planirali izlet na otvorenome, a nalazite se u unutrašnjosti domovine, pratite upozorenja nadležnih službi na visoke temperature zraka, pripremite dosta tekućine te se zaštitite kremom za sunčanje. Da, dobro ste pročitali, kremom za sunčanje.

Oglas

Ekstremna promjena – veliki meteorološki preokret u srijedu, iz ljeta u zimu, na planinama snijeg

Odmah da razjasnimo, sinoptička situacija koja bi se trebala uspostaviti nad našim područjem u srijedu zapravo je primjerenija sredini travnja od ove koja će nas pratiti u idućim danima, ali ono što je vrlo neobično i nesvakidašnje jest “filmski” pad temperature zraka, koji će posebno šokirati “kontinentalce”, koji se već danima kuhaju na ljetnim temperaturama i mažu kremama, a u srijedu će iz kratkih rukava u jakne.

Možete li vjerovati da bi u Gorskom kotaru i Lici temperatura zraka mogla pasti za nevjerojatnih 25 °C u vrlo kratkom vremenu!? I to ne samo da će pasti temperature zraka, već bi se, ako je vjerovati prognostičkim modelima, u sjevernom Jadranu u kasnim večernjim satima u utorak formirala ciklona s kojom će u gorju zasniježiti. Zaista, riječ je o ekstremnoj promjeni vremena, osobito na kontinentu, dok će ona uz obalu, zahvaljujući moru koje nije dopustilo da se temperature zraka “razmašu”, ipak biti slabijeg intenziteta, ali temperature zraka će u srijedu u odnosu na vikend posvuda u Dalmaciji pasti za više od 10 °C! Spomenuta ciklona će se tijekom srijede premještati od sjevera prema jugu i u Dalmaciju donositi vrlo nestabilno i nepovoljno vrijeme, kišu i pljuskove, a lokalno je moguće i izraženije grmljavinsko nevrijeme, osobito ako uzmemo u obzir da je podloga poprilično zagrijana.

Zahlađenje će se u srijedu u poslijepodnevnim satima s jakom i vrlo jakom burom proširiti i na Dalmaciju, a uz pad temperature zraka snijeg je moguć i na dalmatinskim planinama. U večernjim satima osjetno će zahladnjeti pa će u Zagori, nakon dugo vremena, zatrebati i vatra za ugrijati domove. Kako se spomenuta promjena bliži, sve izvjesnije je da će se meteoalarm probuditi iz zimskog sna, a da će vrijeme u Hrvatskoj uskoro biti vijest. Kako takvi ekstremi djeluju na naše tijelo, pitanje je za stručnjake iz područja zdravstva, ali očito je da ćemo se vrlo brzo morati priviknuti na suživot s njima, a jedan takav nam stiže već u srijedu…

Oglas