Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Viteški proizvod/ Bosna i Hercegovina dobila prvog serijskog proizvođača kamp kućica

Bosna i Hercegovina je službeno dobila prvog serijskog proizvođača kamp kućica. Naime, u prostorijama Instituta za promet i komunikacije Sarajevo, osnivačici kompanije Derubis Caravans, Lejli Kraljević, uručen je Certifikat o usklađenosti za tip vozila koji je 18. veljače izdalo Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

Kako je priopćeno iz ove kompanije, prethodno je kompanija provela postupak homologacije u Institutu za promet i komunikacije Sarajevo. Zatim je u skladu s odgovarajućim standardima, međunarodnim procedurama i procedurama Instituta za standardizaciju Bosne i Hercegovine, doneseno Rješenje o dodjeli VIN oznake (oznake za identifikaciju vozila) za proizvođača. Po okončanju cjelokupnog postupka, Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine izdalo je Certifikat o usklađenosti tipa vozila.

Odmah po dobivanju Certifikata, isporučena je prva kamp kućica iz Derubis Caravans serije 7, Generalnom distributeru za Europu i Rusiju, grupaciji Albe Alliance.

Tržište kamp prikolica pratili smo intenzivno sedam godina i procijenili da će tržište imati sve veću potrebu za ovakvim proizvodom, naročito nakon pojave pandemije koronavirusa. Sve zemlje koje su bile u lockdownu okrenule su se razvoju turizma unutar svojih zemalja, što je dovelo do situacije da su svi proizvođači karavana svoje proizvodne kapacitete unaprijed rasprodali do kraja 2024.godine – izjavila je Lejla Kraljević ovom prilikom, navodi se u priopćenju.

Kompanija Derubis Caravans se za pomoć u provođenju cjelokupnog postupka Certifikacije posebno zahvaljuje Saši Magazinoviću, zastupniku u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, Adnanu Tatareviću, Birsenu Eljazoviću i cjelokupnom timu Instituta za promet i komunikacije Sarajevo, Miljanu Saviću, predstavniku Instituta za standardizaciju BiH, Igoru Pejiću, sekretaru Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, Bošku Borojeviću, predstavniku EIB Internationale i svima koji su ovom projektu dali vjetar u leđa s ciljem da ova zemlja ide krupnim koracima naprijed u svom razvoju.

Derubis Caravans upućuje zahvalnost i svim medijima u Bosni i Hercegovini koji su od prvog dana pratili napredak i razvoj ovog projekta počevši od njegove ideje, zatim prvog, za Bosnu i Hercegovinu povijesnog nastupa na najvećem sajmu karavana u Njemačkoj prošle godine, pa sve do početka serijske proizvodnje.