Connect with us

Upište pojam za pretragu

Regija

Prošle godine u Sloveniju otišlo skoro 20.000 radnika iz Bosne i Hercegovine

U prvoj pandemijskoj, 2020. godini, broj izdatih radnih dozvola za rad u Sloveniji, očekivano, je značajno smanjen i bio je tek 7.887, da bi u 2021. godini broj izdatih dozvola dostigao rekord. Tako je u prošloj godini dozvolu za rad u Sloveniji dobilo 19.575 radnika iz Bosne i Hercegovine.

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, od 2013. do 2021. dozvolu za rad u Sloveniji dobila su ukupno 78.042 radnika.

“U 2020. godini za rad u Sloveniji je izdato 46 posto dozvola manje, bilo je 49 posto manje oglasa i 47 posto manje radnih mjesta zbog pandemije. Veći broj posredovanja i izdatih radnih dozvola u 2021. godini podrazumijeva da se veliki broj radnika u Sloveniji vraća na radna mjesta koja su zbog pandemije morali napustiti. Naravno, u Sloveniji je u 2021. godini bilo i nekih novih zahtjeva za radnicima i novog zapošljavanja što je i očekivano nakon buđenja ekonomije nakon lockdowna. Ipak, dominantno povećan broj posredovanja je rezultat prekida ekonomskih aktivnosti u 2020. godini, te ponovnog pokretanja ekonomije”, pojasnili su za Klix.ba iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Iz Agencije su istakli kako su se, u dosadašnjem toku realizacije Sporazuma o zapošljavanju državljana BiH, u Sloveniji najviše tražili vozači, varioci, zidari, pomoćni radnici u proizvodnji, elektroinstalateri, bravari, fasaderi i građevinski radnici iz naše zemlje.

“Sve osobe koje odlaze na rad u inostranstvo posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje BiH su uredno odjavljene sa biroa nezaposlenih, te imaju prava na radu u navedenim državama kao i domaća radna snaga u tim državama”, istakli su iz Agencije.

Osim pri zapošljavanju u Sloveniji, Agencija za rad i zapošljavanje BiH posreduje radnicima iz BiH i pri zapošljavanju u Njemačkoj. Za ovu zemlju Agencija ima dozvolu za posredovanje samo osoba sa završenom srednjom medicinskom školom opšteg ili pedijatrijskog smjera, koje imaju položen stručni ispit u BiH i znanje njemačkog jezika sa minimum B1 nivoom, prema referentnom okviru za jezike.

“Trenutno je zvanje medicinske sestre/tehničara jedno od top 5 suficitarnih zvanja u BiH, te imamo situaciju da svake godine školujemo veliki broj ovih kadrova samo za evidencije nezaposlenih osoba. Zbog toga ovaj program zapošljavanja u Njemačkoj nudi kakvu-takvu mogućnost da jedan dio ovog kadra dođe do posla u svojoj struci. To pokazuju i brojke sa evidencija nezaposlenih osoba gdje imamo kontinuiran rast broja nezaposlenih medicinara uprkos zapošljavanju na domaćem tržištu rada i u Njemačkoj. Tretnutno imamo više od 7.500 nezaposlenih medicinskih sestara i tehničara u BiH”, istakli su iz Agencije.

Kao što je to bio slučaj i sa Slovenijom, u 2020. godini je smanjen broj izdatih radnih dozvola i za Njemačku i to za oko 22 posto, s razlikom da se u 2021. godini taj trend za rad u Njemačkoj nastavio, te je broj posredovanja manji za 8,63 posto u odnosu na 2020. godinu.

“Razlog za smanjenje posredovanja je pandemija i restrikcije koja ona donosi u kretanju radne snage, ali i manji interes za ovaj program u odnosu na ranije godine”, poručuju iz Agencije.

Tako je u 2013. godini izdato 186 radnih dozvola za Njemačku, 2016. godine taj broj je bio najveći i iznosio je 1.079. Nakon 2018. godine kada je izdato hiljadu radnih dozvola, broj se počeo smanjivati, pa su 2019. izdate 683 dozvole, 2020. je izdato 533, a u 2021. godini je radnicima iz Bosne i Hercegovine izdato 487 radnih dozvola za rad u Njemačkoj. U januaru ove godine izdate su 33 radne dozvole.

Kada su u pitanju očekivanja za ovu godinu, iz Agencije kažu kako očekuju brojke na nivou posljednje tri godine. prneosi “Klix“.