Connect with us

Upište pojam za pretragu

Zdravlje

Zubni implanti – napredna zamenska rešenja umesto klasičnih zubnih proteza

zubni implanti

Lep osmeh je prvo što sagovornik primeti, kaže se da on otvara sva vrata, pa je iz tog razloga jedna od najvećih želja današnjeg čoveka. Lep osmeh prosto ne poznaje granice, te je tako popularan kako među dvadesetogodišnjacima i sredovečnom populacijom, tako i među našim starijima, koji još uvek vole da zablistaju osmehom.  Trend lepog osmeha doveo je da stomatologija daleko odmakne  od svog  primarnog cilja,  zdravlja zuba, odnosno tradicionalnog rešavanja karijesa i stomatoloških bolova. 

Tradicionalni pristup zamenjen je savremenim konceptom koji nudi estetska stomatologija, ona problem posmatra drugačije, iz perspektive potpunog rešavanja problema, ne zaboravlja zdravlje zuba,  ali ide korak dalje i daje primat estetskim korekcijama i naprednim zamenskim dentalnim rešenjima  stomatoloških problema. Polako klasična dentalna proteza, zbog mnogih  ograničenja,  ide u zaborav, mesto ustupa protezi koju čine zubni implanti, daleko naprednije stomatološko rešenje.

Vreme je za proteze sa zubnim implantima

Danas je nedopustivo da se ne vodi briga o dentalnom zdravlju, da bilo ko bude bez dva-tri zuba, a tek bez cele vilice. Zato je u stomatološkoj praksi vreme koje dolazi označeno kao vreme proteze koju čine zubni implanti, koji predstavljaju savremeno zamensko rešenje za klasičnu protezu. 

Često loše asocijacije na totalnu protezu nastale su kao slikoviti opis realnih okolnosti, odnosno muke mnogih koji su silom prilika ostali bez zuba, odlučili se za klasičnu kao zamensko rešenje, a onda tu istu čuvali u čaši. Proteze se obično skidaju noću kako bi se nepce odmorilo, nakon što su tokom dana bile prilepljene uz njega. Ova praksa skidanja vremenom postane sve češća, naročito kod osoba koje teško prihvataju gornju protezu, doživljavajući je kao neprijatno strano telo u ustima. Zbog toga, mnogi prelaze na one sa implantima, koje su udobnije i lakše za nošenje.

 

Sve prednosti koje imaju zubni implanti

Kad se jednom postavi proteza koju čine zubni implanti ona ostaje takva, čvrsta bez obzira na vreme koje prolazi, implanti drže čeljusnu kost da se ne povlači. Za razliku od klasične kod koje je najveća prepreka nepce, zubni implanti se fiksiraju za čeljusnu kost, a nepce pritom ostaje slobodno, tako da pacijenti potpuno mogu da osete hranu koju žvaću i ne gube osećaj ukusa, što je velika prednost u poređenju sa klasičnom protezom. 

Implanti omogućavaju bolje žvakanje i ne ograničavaju mimiku usana i obraza, uz njih izgled zuba deluje daleko prirodnije, iako su fiksirani u čeljusti, to niko ne vidi, vidi se samo prirodan i lep osmeh. 

Mnogi se pitaju: Koliko boli ugradnja implanata? Bezbolan postupak ugradnje je jedna od najvećih prednosti ovog naprednog rešenja. Oni su posebno bitni za pacijente kojima je važno da dobro sažvaću hranu zbog problema sa organima za varenje. Dobro žvakanje hrane olakšava proces varenja, smanjuje opterećenje na digestivni sistem, i pomaže u maksimalnoj apsorpciji hranljivih materija. 

Pacijenti koji se suočavaju sa bezubnošću ili neugodnostima korištenja klasičnih proteza sada imaju razlog za optimizam. Zahvaljujući zubnim implantima, moguće je značajno poboljšati kvalitet života. Ova moderna rešenja ne samo da vraćaju osmeh na lice, već i omogućavaju zdraviji pristup svakodnevnom životu.