Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Kina se oglasila nakon eskalacije krize u Ukrajini

Kina je zabrinuta zbog pogoršavanja stanja u Ukrajini, rekao je u utorak ministar vanjskih poslova Wang Yi, ponovivši svoj poziv svim stranama da pokažu suzdržanost i razriješe razlike kroz dijalog.

“Treba poštovati legitimne sigurnosne zahtjeve svake zemlje”, rekao je Wang američkom državnom tajniku Antonyju Blinkenu u telefonskom pozivu, prema priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Ubrzavajući krizu, za koju se Zapad boji da bi mogla izazvati rat, ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je naredio raspoređivanje vojnika u dvije otcijepljene regije u istočnoj Ukrajini nakon što ih je priznao kao neovisne.

Rusija poriče bilo kakav plan za napad na Ukrajinu, ali je zaprijetila neodređenom “vojno-tehničkom” akcijom ako ne dobije opsežna sigurnosna jamstva, uključujući obećanje da se susjedna Ukrajina nikada neće pridružiti NATO-u.

“Situacija u Ukrajini pogoršava se”, rekao je Wang Blinkenu.

Kina još jednom poziva sve strane na suzdržanost.

“Kina će ostati u kontaktu sa svim stranama”, rekao je Wang.

U pozivu je Blinken naglasio potrebu očuvanja suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine usred ruske “agresije”, rekao je Ned Price, glasnogovornik američkog State Departmenta.

Raport.ba