Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Na svečanom defileu Dana nezavisnosti BiH Hadžibajrić poručio: Glavu gore, Bosanci i Hercegovci

Za 1.mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine i 30. godišnjicu od proglašenja njene nezavisnosti, Općina Stari Grad Sarajevo, predvođena općinskim načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem, organizirala je danas svečani defile.

Učesnici defilea bili su i članovi boračkih udruženja: Generali BiH, Prva brigada policije Stari Grad, Zelene beretke Stari Grad, Maloljetni borci RBiH-Općina Stari Grad i brojni građani.

Defile se kratko zaustavio kod Katedrale gdje je izveden prigodan kulturno-zabavni program.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić je okupljenima čestitao Dan nezavisnosti BiH i istakao da Bosanci i Hercegovci moraju čuvati nezavisnost svoje države, te da BiH, zastavu i državnost stave na prvo mjesto, pa onda svoju nacionalnost.

“Ono što sada gledamo u Ukrajini, desilo se svojevremeno i Bosni i Hercegovini, a to je agresija na jednu suverenu i priznatu zemlju. Nije izvjesno da će se tako nešto desiti i Bosni i Hercegovini koja je duboko u zaleđu Evrope. Ali, moramo biti spremniji nego ikad i ne smijemo zaboraviti ono što nam se desilo. Glavu gore, Bosanci i Hercegovci”, poručio je načelnik Hadžibajrić.

Također je i penzionisani general Prvog korpusa ARBiH, Vahid Karavelić, uz iskrene čestitke za Dan nezavisnosti BiH kazao da je država kao kuća neke porodice.

“Država je kao kuća neke porodice. Ako ta kuća nema prozore i vrata, a država nema sve ono što treba da ima, onda će ta porodica u kući biti nesigurna isto kao i građani u toj državi. Imamo najsvježiji primjer danas da je Ukrajina imala svoju nezavisnost i vidimo kako u trenutku ta nezavisnost može biti ugrožena”, poručio je general Karavelić.

I predsjednik Udruženja Zelene beretke Vahid Alić, poručio je da se danas ponosno obilježava 1. mart, uz sjećanje na najveće heroje koji su u temelje BiH ugradili svoje živote.

Defile je potom nastavljen u pravcu Sebilja gdje je simboličnim puštanjem u zrak 30 balona u bojama zastave BiH, obilježeno 30 godina nezavisnosti BiH, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Raport.ba