Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Vlada RS-a podržala biznis Igora i Gorice Dodik sa 370 tisuća maraka!?

Vlada Republike Srpske i u prošloj godini je izdašno pomagala privatne biznise obitelji Dodik. Tri tvrtke čija je pretežna djelatnost voćarstvo iz Agrarnog proračuna i Kompenzacijskog fonda su dobili više od 370 tisuća maraka.

Prema podacima Agencije za agrarna plaćanja RS-a tvrtkama ‘Fruit Eco’ iz Gradiške, te ‘Agro voće’ i ‘Global Liberty’ iz Laktaša dobiva su financijsku podršku za prodano i proizvedeno voće, regresirano dizel gorivo, protugradne mreže, a potpomognuti su novčano i kako bi sanirali štetu od mraza.

Prvo poduzeće je u vlasništvu Igora Dodika, drugo se prema privrednim registrima vodi na Goricu Dodik, a u trećem su njih dvoje suvlasnici, piše Capital.ba.

Riječ je o djeci člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji ih u javnosti predstavlja kao poduzetnike koji ne zarađuju mnogo i koji se na sve načine bore da opstanu.

Najviše novca iz fondova je povukao Igorov ‘Fruit Eco’, u sklopu kojeg posluju voćnjaci u Gradišci. On je za proizvedeno i prodano voće dobio premiju od 100 tisuća maraka, a za postavljanje protiugradne mreže 50 tisuća maraka. Kao podršku za višegodišnje zasade RS je Igora pomogla sa nešto preko 47 tisuća maraka, dok je za nabavku poljoprivredne mehanizacije dobio 27.729 maraka.

Iz Registra se vidi kako je poduzeću odobreno i blizu tri tisuće maraka regresiranog dizel goriva, pa kad se podvuče crta, pomoć koju je mlađi Dodik dobio iznosi 227.700 maraka.

Pravo na poticaje i odštetu koristila je i Gorica Dodik, i to preko poduzeća ‘Agro Voće’. Tako joj je za štetu od mraza iz Kompenzacijskog fonda isplaćeno 49.589 maraka, dok je za proizvedeno i prodano voće ‘ubrala’ premiju od 50.811 maraka.

Kada se uračuna regresirano gorivo i podrška za voćarsku proizvodnju, ova tvrtka je dobila ukupno 128.670 maraka. Goričina i Igorova zajednička tvrtka ‘Global Liberty’ dobila je najmanje novca kada su podsticaji u pitanju. Od 17.053 maraka koje su im doznačene, polovina se odnosi na kompenzaciju za štetu od mraza, koja iznosi 8.787 maraka.

Generalno, iz Kompenzacijskog fonda i Agrarnog proračuna RS-u prošloj godini je isplaćeno 88,2 milijuna maraka. Među tisućama korisnika, novca je bilo i za kompaniju ‘Prointer’ kojoj je za vođenje i održavanje Registra poljoprivrednih gazdinstava isplaćeno 145.435 maraka.

Centralna.ba