Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Formula 1 bi mogla dobiti 11. ekipu: Sin bivšeg svjetskog prvaka ulazi sa svojim timom?

[ad_1]

Michael Andretti, sin proslavljenog vozača Formule 1 i nekadašnjeg svjetskog prvaka Marija Andrettija, pokušat će sa svojom ekipom ući u svijet Formule 1.

Andretti Global je potencijalna nova ekipa u Formuli 1, a 81-godišnji Mario Andretti je na društvenim mrežama naveo kako mu sin i njegov tim imaju sve potrebne resurse te ispunjavaju sve uvjete za ulazak u Formulu 1.

Već je upućen i zahtjev na adresu Međunarodne automoto organizacije (FIA) za učestvovanje od 2024. godine te se sada čeka sud FIA-e.

Prošle godine je Andretti pokušao preuzeti švicarsku ekipu Alfa Romeo, ali nije uspio te sada s vlastitom ekipom želi postati jedanaesta ekipa u Formuli 1.

Inače, 59-godišnji Michael je nekada, ali kratko tokom 1993. godine i sam bio vozač u Formuli 1. Iza njega je ostalo tek jedno penjanje na postolje prije nego li se posvetio Indy utrkama gdje je bio i svjetski prvak.

Daleko veći trag u Formuli 1 je ostavio njegov otac Mario. Rođeni Italijan koji je vozio pod američkom zastavom postao je svjetski prvak 1978. godine kao član Lotusa. Ukupno je pobijedio na 12 utrka te se na postolje penjao u 19 navrata.

SCsport.ba