Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Senzacionalna suradnja na pomolu, NVIDIA i Mediatek udružuju snage?

MediaTek planira integrirati grafičku procesorsku jedinicu (GPU) temeljenu na jednoj od Nvidijinih mikroarhitektura u svoje SoC-ove (system-on-chip) za pametne telefone i Windows-on-Arm mobilna računala, javlja DigiTimes . Integracija GPU-a visokih performansi mogla bi znatno poboljšati njihove prednosti u odnosu na konkurente, kao što su Qualcomm i Samsung — od kojih potonji licencira AMD-ov GPU dizajn.

MediaTek i Nvidia navodno rade na čipu za mobilne uređaje, pri čemu MediaTek doprinosi svojom golemom ekspertizom za SoC, a Nvidia svojom vještinom GPU arhitekture za poboljšanje AI i grafičkih mogućnosti pametnih telefona. Osim toga, dvije tvrtke također grade snažnije SoC-ove za Windows-on-Arm prijenosna računala, navodi  DigiTimes .

Izvješće dolazi kao veliko iznenađenje jer MediaTek već neko vrijeme surađuje s AMD-om, a AMD koristi niz MediaTekovih Wi-Fi 6E rješenja sa svojim mobilnim platformama. Osim toga, priča se da dvije tvrtke zajedno rade na 5G- rješenju za prijenosna računala.

Mediatek itekako ima razlog za suradnju sa Nvidiom. Kao prvo, igrači oduvijek hvale Nvidiju i njezine GeForce kartice, tako da će korištenje Nvidijine GPU tehnologije neizbježno privući više pozornosti igrača zainteresiranih za pametne telefone i Windows-on-Arm prijenosna računala koje pokreću MediaTek-ovi SoC-ovi. Nvidia je vodeći dobavljač grafičkih kartica, kako za stolna tako i za prijenosna računala, tako da je njezina tehnološka moć neosporna.

Nvidia već desetak godina želi iskoristiti svoj golemi grafički potencijal, ali dosad nijedan proizvođač nije koristio Nvidijinu GPU arhitekturu. Nasuprot tome, AMD je uspio “prodati” svoju RDNA 2 arhitekturu Samsungu i prodaje gomilu poluprilagođenih SoC-ova za Microsoftove i Sonyjeve igraće konzole.

U svakom slučaju, obavještavati ćemo vas o daljem razvoju događaja. Jedno je sigurno, ova suradnja otvara more novih mogućnosti za obje kompanije.

IZVOR

Bajtbox