Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Džaferović i Osmani razgovarali u Antaliji: Poznati detalji sastanka

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se danas sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani na marginama Diplomatskog foruma u Antalijiu Republici Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji i odnosima u regionu Zapadnog Balkana.

“Član Predsjedništva BiH Džaferović kazao je da o priznanju Kosova ne postoji unutrašnji konsenzus u Bosni i Hercegovini, ali da navedeno ne treba da bude razlog da ne postoji komunikacija i saradnja”, navodi se u saopštenju.

Kazao je da zvaničnici Bosne i Hercegovine i Kosova učestvuju zajedno u multilateralnom formatima vezanim za regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu, te da komunikaciju treba unapređivati u korist građana.

Član Predsjedništva BiH je dodao da Bosna i Hercegovina ima najrigidniji vizni režim s Kosovom, što otežava slobodu kretanja ljudi, roba, kapitala i usluga, te da je u saradnji sa Evropskom unijom potrebno raditi na liberalizaciji postojećeg režima.

Istaknuta je zajednička opredijeljenost za implementaciju sporazuma o Zajedničkom regionalnom tržištu koji je, kao dio Berlinskog procesa, potpisan na Samitu Evropska unija – Zapadni Balkan u Sofiji.

Sastanku je prisustvovala i ministrica vanjskih poslova Kosova Donika Gervalla-Schwarz.

U petak je počeo drugi Diplomatski forum u Antaliji (ADF), mediteranskoj provinciji na jugu Turkiye, a okupio je brojne političare, diplomate, kreatore javnog mnijenja i intelektualce iz cijelog svijeta kako bi razgovarali o gorućim globalnim temama.

Forum, čiji je komunikacijski partner Anadolu Agency (AA), traje do nedjelje i uključuje brojne panel diskusije na kojima će učesnici razgovarati o širokom spektru tema koje se tiču međunarodnih odnosa. Na Forumu učestvuju i brojni političari iz regije Balkana.

Raport.ba