Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Kajganić: Javnost misli da je polemika o tome da li je bio genocid krivično djelo. Nije

Glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Milanko Kajganić večeras je gostujući u programu RTRS kazao da polemika o tome da li je bio genocid nije krivično djelo.

On je, govoreći o tzv. Inzkovom zakonu, kazao da je Tužilaštvo zaprimilo između 70 i 80 prijava za negiranje genocida.

Kajaganić kaže da krivično djelo negiranja genocida mora ispunjavati dva uvjeta.

“Prvi je da postoji pravosnažno utvrđena i presuđeno da je postojalo to krivično djelo. Drugi dio koji bi trebao biti ispunjen jeste da je to negiranje ili umanjenje radi na način koji bi mogao proizvesti posljedicu odnosno koji bi mogao dovesti do napada na određenu vjersku ili etničku skupinu.

Gl. tužilac Kajganić za @RTRSvijesti o procesuiranju negiranja genocida: Javnost misli da je svaka polemika oko toga da li je negdje bio genocid ili ne krivično djelo. To nije u skladu sa Krivičnim zakonom BiH. pic.twitter.com/aUOxa69NEP

— Raport.ba (@BaRaport) April 13, 2023

Javnost to drugo obično izgubi iz vida. Onda imamo to da javnost misli da je imamo novi zakon koji zabranjuje negiranje genocida i da je svaka polemika oko toga da li je negdje bio genocid ili nije.

To nije u skladu sa Krivičnim zakonom BiH”, riječi su Kajganića.

Međutim, kaže da postojanje zakona ipak ima smisla. Onog preventivnog.

“Ima svrhe. Smanjen je eventualni govor mržnje i jednostavno mi smo na početku dobilo značajan broj prijava, a u ovoj godini smo dobili pet prijava”, rekao je Kajganić.


Raport.ba