Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Kurjak: Kada političari shvate da trebaju savjete umnih ljudi, učinit ćemo BiH funkcionalnom

Godišnja Skupština Internacionalne akademije nauka i umjetnosti u Bosni i Hercegovini (IANUBiH), koja je danas počela u Sarajevu, okupila je eminentne akademike iz BiH, regije, svijeta.

Osnovana je prošle godine, sa preciznim kriterijima, i okupila je oko 150 članova, znanstvenika svih oblasti čiji su naučni radovi poznati svjetskoj znanstvenoj zajednici.

Predsjednik te institucije, akademik Asim Kurjak, je na konferenciji za medije u Sarajevu kazao da je zadaća Akademije da potiče razvoj nauke, kulture i umjetnosti, da čuva, njeguje i promovira znanstvenu i kupturnu tradiciju, a izražava spremnost za promjene koje su primjerene vremenu i potrebama sredine iz koje potiče i u kojoj egzistira.

Naglasio je da znanost treba stalnu skrb društva, a znanstvenici trebaju uzvratiti svojom etikom, produktivnošću i društvenom odgovornošću.

Naša držva, Bosna i Hercegovina, kako je rekao, živi u vrlo nestabilnim političkim prilikama, a društvena stvarnost je više utemeljena na partikularnim politićkim interesima nego što je bazirana na zakonskoj regulativi koja je usklađena savremenim evropskim standardima.

Ovo je vrijeme, istakao je, koje treba umne ljude i u kome umni ljudi ne smiju da šute, te da bi se političari, koji vode državu, trebali savjetovati sa dokazano najumnijim ljudima.

“Onoga trenutka kada vlastodršci shvate da trebaju savjete uspješnih intelektualaca u svojoj sredini, kojim tehnološkim putem da ide BiH, ako ništa drugo, učinit ćemo ovu državu funkcionalnom, privući ćemo je u našem području, a to je područje prave svjetske aktivnosti zanosti i umjetnosti, privući ćemo je evropskim standardima. Pokazat ćemo, kako se iz male, siromašne države, prodaje znanje najbogatijoj državi svijeta”, naglasio je Kurjak.

Kako bi spriječili odlazak mladih ljudi, a po njegovom mišljenju, ne odlaze prosječni, već odlaze najbolji, Akademija je odlučila okupiti i pružiti šansu mladima, koji trebaju podršku – znanstvenu, moralnu.

“Srećom, znanje je uvijek pobjeđivalo svako njegovo ignoriranje, u svako doba i u svim ljudskim zajednicama. Jedino nam je znanost ostala da nas izvuče iz krize”, zaključio je akademk Kurjak.

S obzirom da je IANUBiH osnovana prošle godine, godišnji izvještaj će podnijeti izvršni direktor akademik Almir Badnjević, a akademici, Žarko Papić, Julijana Matanović, Sead Alić, Žarko Primorac, Tomislav Dubravac, Miro Jakovljević i drugi, će pokušati naći odgovor na pitanja “Može li nas znanost izvući iz ove krize ?“ i “Gdje je danas i kuda ide BiH po ocjeni Akademije?”.

Za sutra je najavljeno održavanje i prve međunarodne konferencije “Putevi dijaspore i domovine”, a razgovarat će se na koji način dijaspora iz oblasti svih oblasti, posebno ekonomije, može doprinijeti razvoju BiH. Govornici iz cijelog svijeta će također prezentirati pozitivne primjere saradnje dijaspore i domovine, te će to povezivanje multiplicirati na način da se bolje umreže.

Raport.ba