Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

BUDI SE PRIJERATNI HERCEGOVAČKI GIGANT: PONOVO POKRENUTA PROIZVODNJA NAKON DUGOGODIŠNJE AGONIJE

Proizvodnja za tržište već je uveliko krenula, a prvi keksi nove čapljinske “Laste” na policama trgovina trebali bi se naći početkom proljeća.

Trideset godina Bosa Šutalo radila je u Lasti – fabrici keksa i vafla koja je prije rata zapošljavala oko 1.000 radnika. Radila je i tokom rata, no u posljednjim godinama proizvodnja je prekinuta, radnici poslani kući, a fabrika je otišla u stečaj.

Sve to vrijeme Bosa je bila bez posla, stoga je povratak u staru fabriku u novom ruhu, za nju bio vrlo emotivan i značajan.

  • To je jako lijep osjećaj. Ja sam radila u firmi prije i poslije rata gdje tehnologija bila drugačija, malo zastarjela. Sada je sve novo, naprednije, savremenije i puno je ljepše raditi. Ja sam posebno sretna što je to ponovo počelo i što će se to sve i više razvijati – kazala je Šutalo.

Stari kvalitet, nova tehnologija

Osim starih, na posao su primljeni i novi radnici. Njih 25 trenutno radi u proizvodnji, a na proizvodnim trakama dobro poznati Lastini proizvodi. Čajni kolutići i čuvena Lastina štrudla među prvima će izaći na tržište, ali s malim promjenama u vidu poboljšanja sirovina i pakiranja.

Osim u proizvodima, do promjene je došlo i u tehnologiji. Stare mašine zamijenjene su novim – savremenijim i kvalitetnijim.

  • Svi stari strojevi su izbačeni, i ubačene su nove tehnologije, odnosno novi strojevi. To su mašine od poznatih dobavljača opreme za ovu vrstu proizvodnje – kazala je Marija Tolić, voditelj projekta za instalaciju mašina u Lasti.

Sve se radi pažljivo i planski. Testna proizvodnja uspješno je završena, te se trenutno radi na proizvodnji dovoljne količine keksa koji će se plasirati na tržište.

  • Kao i svake godine kad laste dolaze na proljeće i ova Lasta će doći na proljeće, tako da na proljeće potrošači mogu očekivati Lastine proizvode na policama – kazala je Ivana Brdar, tehnolog u razvoju Lasta.

U skladu s trendovima

Konkurentnost kvalitetom, dizajnom i cijenom, držanje visokih kriterija vodilja je novog vlasnika Laste, Petra Ćorluke, uspješnog privrednika koji je stare pogone nekadašnjeg giganta ponovo oživio i digao na noge, piše N1. U opremu i infrastrukuturu, tvrdi uloženo je oko 30 miliona KM.

  •  Ako se držite visokih kriterija onda uspjeh takvim pristupom ne može izostati. Mislim da smo mi poboljšali recepture, imamo bolju kvalitetu sirovina, pakiranja i sve je u skladu sa trendovima na svjetskom tržištu, kako to rade najbolji svjetski proizvođači, mislim da radimo i mi to u ovom momentu – rekao je Petar Ćorluka, vlasnik Laste.

A na tome ne planiraju stati. Inovacije, novi proizvodi, zapošljavanje većeg broja ljudi, uvođenje druge i treće smjene, izvoz Lastinih proizvoda na velika evropska tržišta – sve to čeka ovu fabriku koja polako poprima novi izgled i čiji će proizvodi sasvim sigurno zauzeti značajno mjesto na tržištu.

Hayat