Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Očekuje se rast cijena pšenice od 33 i ulja od 40 posto


Očekuje se da će, kao posljedica ruske invazije u Ukrajinu, prosječne cijene žitarica porasti za trećinu, a suncokretovog ulja za 40 posto, ocijenili su stručnajci Economist Intelligence Unita (EIU), dijela londonske Ekonomist grupe.
Oni očekuju da će cijene poljoprivrednih proizvoda ostati povišene veći dio godine, jer se procjenjuje da će rat u Ukrajini trajati najmanje nekoliko mjeseci.

Podsjećamo da su lani cijene žitarica skočile za trećinu, a suncokretovog ulja za 60 posto.

Ukrajina i Rusija zajedno čine 30 posto svjetske trgovine pšenicom, 17 posto kukuruzom i 50 posto suncokretovim uljem. Ukrajina je prije invazije opskrbljivala četvrtinu uvoza žitarica i biljnog ulja u EU i oko polovinu uvoza kukuruza. Otprilike dvije trećine ukrajinskog izvoza žitarica i tri četvrtine izvoza suncokretovog ulja odlazi preko crnomorskih luka, od kojih su mnoge sada zatvorene.

Osim toga, 1. marta su tri najveće svjetske kontejnerske linije – švicarska Mediterranean Shipping Company, danska Maersk i francuski CMA CGM privremeno obustavile isporuke tereta u i iz Rusije kao odgovor na sankcije SAD-a i EU toj zemlji, prenosi Pobjeda.

Fjučersi na pšenicu dostigli su 14-godišnji maksimum 1. marta, jer su strahovi od produženog rata u Ukrajini izazvali panično kupovanje. Fjučersi na kukuruz također su porasli, a slično je i sa cijenama soje i biljnog ulja. Rekordne vrijednosti dostigle su i cijene palminog ulja, jer trgovci žure osigurati alternativne zalihe u nedostatku pošiljki suncokretovog ulja.

Sukob će značajno uticati na ionako niske globalne zalihe žitarica, ali i na nadolazeću sjetvu usjeva u Ukrajini, što će se odraziti i na snabdijevanje u narednoj godini. Trgovci će tražiti alternativne zalihe od velikih proizvođača kao što su SAD, Indija i Argentina, ali je potrebno vrijeme za povećanje proizvodnje.

Najveći uvoznici ruske i ukrajinske pšenice su Egipat i Turska. Pšenica iz ove dvije zemlje pokriva 74 posto turskog uvoza vrijednog 1,6 milijardi dolara. U sezoni 2021-22. Turska je bila najveći kupac ruske pšenice, kupivši 4,5 miliona metričkih tona, a Egipat 3,2 miliona.

U 2019. godini Rusija i Ukrajina zajedno su izvezle 25,4 opsto svjetske pšenice, prema Opservatoriji ekonomske složenosti.

Rusija je u posljednjoj deceniji postala najveći izvoznik pšenice. U 2001. godini njen je izvoz bio samo jedan posto svjetskog tržišta, što je poraslo na rekordnih 26,4 posto u 2018.

Danas Rusija pokriva 18 posto svjetskog tržišta, SAD 16 posto, Kanada 14, Francuska deset i Ukrajina sedam posto. Ukrajina se smatra žitnicom Evrope, jer je 71 posto zemljišta poljoprivredno. Osim toga, Ukrajina je dom za četvrtinu svjetske ‘crne zemlje’, ili černozema, koji je veoma plodan.

 

Business Magazine