Connect with us

Upište pojam za pretragu

Svijet

Putin: Sukob s neonacistima bio neizbježan, a reakcija Moskve preventivna

[ad_1]

Rusija je započela “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini kako bi spriječila upad na njenu teritoriju, i to je bila “jedina ispravna odluka”, rekao je u ponedjeljak ruski predsjednik Vladimir Putin, javlja Anadolu Agency (AA).

Povodom proslave 77. godišnjice pobjede Crvene armije u Drugom svjetskom ratu kao i Dana pobjede nad fašizmom, Putin je u obraćanju na Crvenom trgu u Moskvi kazao da se vojska bori za narod u Donbasu i za sigurnost Rusije.

“Prošle godine smo predlagali zemljama NATO-a da potpišu sigurnosni sporazum, ali one nisu htjele da nas čuju, imale su potpuno drugačije planove, a spremao se napad na Krim”, rekao je Putin.

Aludirajući na Ukrajinu, ruski predsjednik Putin kazao da je “sukob s neonacistima bio neizbježan”, a reakcija Moskve preventivna.

Ruski predsjednik je minutom šutnje odao počast onima koji su “dali živote za domovinu”.

“Smrt svakog vojnika je tuga za sve nas, učinit ćemo sve da pomognemo porodicama i djeci vojnika poginulih u Ukrajini”, rekao je Putin.

Moskva svoj rat protiv Ukrajine, koji je počeo u februaru, naziva “specijalnom vojnom operacijom” za “demilitarizaciju” i “denacizaciju” Ukrajine.

Međutim, za zapadne zemlje to je rat i agresija i kao odgovor su uvele oštre sankcije.

Vojna akcija ostavila je hiljade mrtvih ili ranjenih, a više od 5,7 miliona ljudi u Ukrajini natjerala je da pobjegne u inostranstvo.

Haber