Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Prodaja premium pametnih telefona nikad bolja – probajte pogoditi tko dominira

Tržište premium pametnih telefona je prilično profitabilno za proizvođače, a to se posebno pokazalo u prošloj 2021. Najnoviji podaci Counterpoint Research pokazuju da je rast u premium segmentu nadmašio rast od 7% na godišnjoj razini u ukupnoj globalnoj prodaji pametnih telefona u 2021. Samo premium segment pridonio je 27% globalne prodaje pametnih telefona, što je njegov najveći udio ikada.

Sve je to potaknuto brojnim čimbenicima kao što su nadogradnje na pristupačni premium segment u gospodarstvima u nastajanju i potražnja za zamjenom za 5G uređaje u naprednim gospodarstvima. Tvrtke kao što su Apple, OPPO, VIVO i Xiaomi nastavile su popunjavati rupu koju je ostavio Huawei, posebno u Kini i zapadnoj Europi.

Što se tiče OEM-a, Apple je nastavio voditi tržište, dotaknuvši 60% tržišnog udjela po prvi put od 2017. potaknut prodajom iPhonea 12 i iPhonea 13 modela — prve serije s podrškom za 5G. Apple je čak dosegao najveći tržišni udio u Kini u četvrtom tromjesečju 2021.

Samsungova prodaja porasla je 6% na godišnjoj razini, ali je OEM izgubio udio u premium segmentu. S21 se pokazao bolje rezultate prodaje od S20 koji je pogođen pandemijom. Galaxy Z Fold i serija Flip, koji su lansirani u drugoj polovici 2021., također su se dobro pokazali, posebno u Južnoj Koreji, Sjevernoj Americi i zapadnoj Europi. Međutim, ovi gubitci su donekle nastupili zbog nedostatka nove serije Note i ne lansiranja FE 2021 modela. Nedostatak komponenti također je utjecao na opskrbu marke.

No upravo su OPPO i VIVO bili ti koji su možda ostvarili najveći dobitak u 2021., s rastom od 116% odnosno 103%, kako bi postali dio pet u premium segmentu u više zemalja.

Xiaomi se također našao među prvih pet proizvođača ponajviše zahvaljujući Mi 11 seriji.

Source: counterpointresearch

Bajtbox