Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

WhatsApp minimalnu dob u Evropi snižava na 13 godina

Novo dobno ograničenje stupilo je na snagu u četvrtak u Europskoj uniji. Nova minimalna dob od 13 godina također je najavljena za korisnike u Ujedinjenom Kraljevstvu u veljači.

Usluga za razmjenu poruka – koju je Meta (META) kupila prije deset godina – kaže na svojoj web stranici da promjene osiguravaju “stalnu minimalnu dob za WhatsApp na globalnoj razini”.

Međutim, niža dobna granica izazvala je kritike od strane zagovornika dječjih prava u Ujedinjenom Kraljevstvu koji tvrde da ona dodatno izlaže mlade ljude nizu dobro dokumentiranih štetnosti na internetu.

U priopćenju, grupa za kampanju Smartphone Free Childhood sa sjedištem u Velikoj Britaniji pozvala je WhatsApp da promijeni novu politiku. “WhatsApp stavlja dobit dioničara na prvo mjesto, a sigurnost djece na drugo”, rekla je Daisy Greenwell, suosnivačica grupe.

Smanjenje dobne granice je “potpuno gluho i ignorira sve glasnije zvonce za uzbunu koje oglašavaju znanstvenici, liječnici, učitelji, stručnjaci za sigurnost djece, roditelji i stručnjaci za mentalno zdravlje” zbog štetnosti korištenja društvenih medija za djecu.

Vicky Ford, britanska zastupnica iz vladajuće Konzervativne stranke i članica ključnog vladinog odbora za obrazovanje, nazvala je odluku o snižavanju minimalne dobi bez prethodnog razgovora s roditeljima “neodgovornom”, izvijestila je PA Media.

Glasnogovornik WhatsAppa rekao je u petak za CNN: “Svim korisnicima dajemo opcije da kontroliraju tko ih može dodati u grupe. I kada prvi put primite poruku s nepoznatog broja, dajemo vam opciju da blokirate i prijavite račun.”

Europska komisija, izvršno tijelo EU-a, nije odgovorila na zahtjev za komentar.
Meta na udaru

Meta je u prošlosti oštro kritizirana zbog nastojanja da smanji dobna ograničenja na svim platformama u SAD-u.

Prošle je godine tvrtka rekla da planira smanjiti minimalnu dob za svoju aplikaciju za virtualnu stvarnost. S 13 na 10 godina. Unatoč pritisku američkih zakonodavaca da takve usluge ne plasiraju mlađim korisnicima.

Izvršni direktor Mete Mark Zuckerberg osobno je i opetovano osujetio inicijative koje su imale za cilj poboljšati dobrobit tinejdžera na Facebooku i Instagramu, drugim platformama tvrtke.

Ponekad je Zuckerberg izravno nadglasavao neke od svojih najviših rukovoditelja. Koji su se zalagali za veću zaštitu adolescenata, prema internoj komunikaciji objavljenoj u sklopu tekuće tužbe protiv tvrtke.

No, u priopćenju za tisak ovoga tjedna – nevezano za promjenu WhatsAppove dobne politike u Europi – Meta je rekla da testira značajke za zaštitu mladih ljudi od opasnosti “seksualnog iznuđivanja” i “zloupotrebe intimnih slika”. Nadaju se da će nove značajke “potencijalnim prevarantima i kriminalcima otežati pronalaženje i interakciju s tinejdžerima”.

Prevaranti obično mlade žrtve natjeraju da povjeruju da razgovaraju s ljudima svoje dobi. Nagovaraju ih da pošalju eksplicitne fotografije i videa. A kasnije prijete da će objaviti te slike ako im se ne pošalje uplata, piše financa.