Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Google ostaje bez još jedne usluge: Korisnici nisu zainteresirani

Google One VPN, dodatna usluga za pretplatnike Google One, prestaje s radom zbog nedovoljnog interesovanja korisnika. Ova usluga, lansirana 2020. godine, bila je namijenjena pružanju veće sigurnosti i privatnosti na internetu za korisnike koji plaćaju dodatni prostor na Google cloud platformama kao što su Gmail, Drive i Google Photos.

Iako je prvobitno VPN bio dostupan samo u skupljem paketu sa 2TB prostora, kasnije je postao dostupan za sve nivoe pretplate, uključujući i najjeftiniji plan od 2 dolara mjesečno. Uprkos ovim promjenama, VPN nije uspio da privuče dovoljno korisnika, što je dovelo do odluke o njegovom ukidanju, piše Telegraf.rs.

Prema izvorima, postoje još dva VPN proizvoda pod okriljem Googlea: Pixel VPN i Google Fi VPN, koji ostaju u funkciji. Pixel VPN je integrisan sa Pixel telefonima, dok je Google Fi VPN ekskluzivan za korisnike Google Fi usluge na Androidu i iOS-u.

Google nije odredio tačan datum ukidanja usluge, ali je najavljeno da će VPN biti postepeno ugašen tokom 2024. godine. Kao razlog za gašenje usluge, iz Googlea navode da “ljudi jednostavno nisu koristili VPN”, kao i da je Windows klijent bio previše problematičan, što je otežalo njegovo održavanje.

Ova odluka predstavlja još jedan u nizu poteza Googlea kojim se smanjuje spektar ponuđenih usluga, fokusirajući se na ono što korisnici najviše koriste i cijene.