Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Arizona postala prva američka država koja dopušta pohranu lične karte i vozačke dozvole u Apple Wallet

Još na jesen prošle godine Apple je najavio da blisko sarađuje s nekoliko američkih država kako bi uveli mogućnost pohrane ličnih karti i vozačkih dozvola koje je izdala država u Apple Wallet aplikaciju. Jučer je kompanija sa sjedištem u Cupertinu objavila da je Arizona postala prva američka država koja je službeno uvela ovu značajku.

U saopštenju za medije, iz Apple su naveli da su oduševljeni što ovu značajku donose u Arizonu, koja će tako postati prva američka država koja će koristiti ovu značajku. Naveli su da građani Arizone sada imaju siguran način da predoče svoju ličnu kartu, ili vozačku dozvolu, tako da je pokažu jednim dodirom na iPhone ili Apple Watch. Naveli su da se raduju i saradnji s mnogim drugim državama kako bi ista značajka došla širom Sjedinjenih Američkih Država.

Tako će sada građani Arizone koji koriste iPhone imati mogućnost dodati svoju ličnu kartu ili vozačku dozvolu u Apple Wallet aplikaciju, na način da dodirnu gumb + u aplikaciji, nakon čega će aplikacija korisniku zatražiti da skenira ličnu kartu ili vozačku dozvolu s obje strane. Nakon toga će vlasnik dokumenta morati napraviti selfie fotografiju, koja mora biti usklađena sa onom iz dokumenata. U konačnici, provjeru podataka i fotografije izvršit će država.

Osim toga, stanovnici koji putuju iz međunarodne zračne luke Phoenix Shy Karbor mogu dodirnuti svoj Apple Watch ili iPhone na odabranim kontrolnim tačkama TSA kako bi nastavili do svojih ulaza, nakon čega će identifikacija biti izvršena putem Face ID-a ili šifre na iPhoneu.

Lična karta i vozačka dozvola u Apple Wallet aplikaciji dostupni su na iPhoneu 8 i novijim, kao i na Apple Watch Series 4 i novijim. Sljedeće na redu su države: Colorado, Hawaii, Mississippi, Ohio i teritorij Portorika.

Bajtbox