Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

EU staje u kraj dominaciji velikih tech kompanija!

Antikonkurentsko ponašanje tehnoloških divova prisutno je i dalje u velikom obimu na velikim svjetskim tržištima, pa tako i na tržištu Evropske unije. Čini se da će se situacija na EU tržištu, ipak, promijeniti, jer su visoka tijela unutar Evropske unije postigla značajan sporazum.

Dužnosnici EU složili su se oko značajnih pravila koja će suzbiti antikonkurentsko ponašanje najvećih svjetskih tehnoloških kompanija. Ubuduće će se postaviti standard za izjednačavanje uvjeta na digitalnom tržištu.

U sporazumu postignutom u četvrtak navečer, zastupnici u Evropskom parlamentu i dužnosnici Vijeća Evropske unije, postigli su politički dogovor o Zakonu u digitalnim tržištima, koji uspostavlja niz zabrana i obaveza za tehnološke kompanije, uključujući one najveće poput Applea, Amazona, Meta-e, Facebooka itd. Vjerovatno će se na istoj listi naći i kineski div online trgovine Alibaba, kao i platforma za smještaj Booking.

Novi Zakon obuhvatit će one kompanije s tržišnom kapitalom od 75 milijardi eura ili prometom u Evropskom gospodarskom prostoru jednikim ili višim od 7,5 milijardi eura.

U izjavi za medije, europarlamentarac Andreas Schwab naveo je, između ostalog, da će Zakon o digitalnim tržištima stati u kraj sve većoj dominaciji velikih tehnoloških kompanija, te da će ubuduće velike tenhološke kompanije morati pokazati poštovanje prema konkurenciji na digitalnom tržištu. Dodao je da će nova pravila pomoći u provedbi osnovnog načela poštovanja konkurencije, te da je došao kraj vremenu u kojem je antikonkurentsko ponašanje bilo tolerisano od strane vlasti, koje su u tom smislu zaostajale za velikim tehnološkim kompanijama. Naveo je da će Evropa osigurati više konkurencije, što će doprinijeti većem broju inovacija i većem izboru za korisnike.

Nova pravila isključit će zabranu povezivanje usluga, zabranu instaliranja aplikacija s platformi trećih strana, itd.

Iz EU su naveli da će kazne za kršenja pravila biti rigorozne.

Bajtbox