Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Ukrajina prodaje NFT-e, Rusija se okreće bitcoinu

U sukobu modernog naoružanja, hakera i raznih tehnoloških postignuća s jedne i druge strane, logično je bilo da će se kad-tad u cijelu priču ubaciti i kriptozajednica

U ruskoj invaziji na Ukrajinu velik značaj imaju društvene mreže, kibernetičko ratovanjehakiranje, pa je nedavno došao red i na korištenje još jednog modernog izuma – blockchaina i kriptovaluta, kojima su se donekle okrenule obje strane u ovom sukobu.

Sve je počelo već u prvim danima rata, kada je Ukrajina počela prikupljati milijune dolara u donacijama kroz bitcoin, koje im je svjetska kriptozajednica iz solidarnosti uplaćivala. Do današnjih dana na ovaj su način donirani deseci milijuna dolara za obranu Ukrajine, a sada je lansiran i novi projekt koji će imati istu svrhu – digitalni muzej rata.

NFT kronologija rata

Muzej rata Meta History, kako mu je službeni naziv, stvorio je kolekciju NFT-a poredanih kronološki. Počevši od objave ruske “specijalne vojne operacije” u Donbasu 24. veljače, pa sve do današnjih dana, gotovo svaki sat rata i svaki bitan trenutak dobio je svoj digitalni token. Njih će ovaj muzej početi prodavati naredne srijede, a najavljeno je kako će sav prihod biti preusmjeren na kriptoračune Ministarstva digitalne transformacije Ukrajine i biti iskorišten za podršku vojsci i civilima u toj zemlji.

Cijena pojedinačnog NFT-a kojim se želi ovjekovječiti kronologija ruske invazije bit će 0,15 ETH.

Centralna.ba