Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Vraća li Huawei bar mrvu stare popularnosti? – Godišnji finansijski izvještaj ukazuje na to…

Na Konferenciji o poslovanju u 2021. godini u Kini, uz prisustvo najvišeg vrha kompanije, Huawei je predstavio finansijske rezultate o poslovanju u prošloj godini. Oni su i više nego pozitivni za ovu kinesku kompaniju.

Već gotovo tri godine Huawei se nalazi u poprilično lošoj situaciji, zbog američkih zabrana i ograničenja, što je dovelo do toga da je kompanija gotovo izbrisana sa globalnog tržišta. Ipak, finansijski rezultati za prošlu godinu ukazuju na to da se Huawei postepeno vraća, no pitanje je koliko daleko mogu i hoće li uopšte ikada više vratiti nekadašnju popularnost.

Bilo kako bilo, prema izvještaju kineske kompanije, cjelokupno poslovanje Huaweija je bilo stabilno i prihodi su na globalnom nivou iznosili 636,8 milijardi CNY. Neto dobit je bila 113,7 milijardi CNY, što je povećanje od čak 75,9% u odnosu na 2020. godinu. Iz Huaweija su naveli da će u budućnosti nastaviti povećavati ulaganja u istraživanje i razvoj.

Konferenciji su prisustvovali, između ostalih, Guo Ping, rotirajući predsjednik ove kineske kompanije i Meng Wanzhou, Huaweijev finansijski direktor. Ping je, između ostalog, naveo da je ukupni poslovni učinak kompanije u skladu sa očekivanjima, da poslovanje kompanije stalno raste, te da ubrzano rade na razvoju novih tehnologija.

Finansijski direktor, Meng Wanzhou, naveo je, između ostalog, da je opseg poslovanja kompanije postao znatno manji, ali da su se profitabilnost i mogućnosti sticanja novca povećale, a da se sposobnost kompanije da se nosi sa neizvješnošću nastavila poboljšavati.

Huawei je tokom prošle godine u 13 zemalja pomogao na implementaciji 5G mreže. Kompanija je potpisala više od 3000 komercijalnih ugovora za 5G aplikacije. Huawei se naročito prošle godine može pohvaliti ekspanzijom HarmonyOS-a.

Bajtbox