Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Zar je moguće da su opet ovo napravili – Xiaomi ponovno vara na testovima

Xiaomi je očito prilagođavao performanse svojih pametnih telefona kako bi promijenio rezultate na određenim benchmarking aplikacijama. Novo izvješće otkrilo je da tvrtka prilagođava performanse kako bi pokazala bolje rezultate sintetičke usporedbe.

Vijest stiže iz serije tweetova Johna Poolea, koji je programer na GeekBench, popularnoj platformi za benchmarking. U tweetovima, Poole je naveo da mobiteli kineskog tehnološkog diva donose odluke o performansama na temelju identifikatora aplikacija. Drugim riječima, izvedba ovisi o vrsti aplikacije koja se izvodi na uređaju. Poole je koristio Xiaomi 11 i otkrio je da su GeekBench rezultati bili drugačiji kada je pokrenuo regularnu verziju GeekBench-a i drugu verziju GeekBench-a koja je bila prerušena u Fortnite.

U testovima s jednom jezgrom, rezultati uređaja bili su oko 30 posto niži na prikrivenoj verziji GeekBench u usporedbi s uobičajenom izgradnjom. U međuvremenu, višejezgreni testovi pokazali su rezultate koji su također bili oko 15 posto niži. Čak je podijelio usporedbu između dva testa koja je trenutno navedena na web stranici GeekBench. Primjetno, ovo nije bio jedini slučaj promjene izvedbe.

Problem nije utjecao samo na Fortniteovu verziju. Očigledno, isto podešavanje performansi može se primijetiti i u drugim igrama kao što je Genshin Impact. To znači da je Xiaomi ugradio identifikatore u svoje uređaje kako bi poboljšao rezultate testa kako bi prikazao sirove performanse svog pametnog telefona, ali u stvarnim scenarijima igranja ta je izvedba osjetno smanjena.

Nažalost ovakve stvari su se već događale, a nešto slično se desilo i sa Samsungom prije svega par tjedana gdje su bile smanjene performanse u igrama u svrhu uštede baterija i sprječavanja pregrijavanja, no pune performanse su bile otključane u benchmark testovima.

Ako Vas zanima kako su ova varanja počela, detaljnije možete pročitati na ovom linku, gdje je objašnjeno tko je sve varao (uključujući Huawei, Honor, Oppo, Realme i OnePlus) i na kojim modelima.


Bajtbox