Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Top 10 stvari koje ne treba propustiti na Tajlandu

Tajland je sa razlogom omiljena destinacija za ljubitelje putovanja širom planete – ima sve. Svake godine je sve veće interesovanje za haotični šarm Bangkoka, epske tropske džungle, najbolju uličnu hranu na svetu i plaže sa visokim palmama koje okružuju tirkizne zalive. Tajland je zemlja bogate istorije, religije koja je ostavila traga na svakom koraku i kulture koja inspiriše.

Ako se uz to doda i to da je Tajland zemlja dobro povezanih vozova i jeftinih avio kompanija koje vas mogu brzo i lako odvesti do svih krajeva zemlje, jasno je da Tajland postaje prvi izbor za putnike i istraživače.

Da biste dobro pripremili za put, pripremili smo listu najboljih mesta za posetu na Tajlandu. Pogledajte!

1. Čijang Maj

Glavni grad Tajlanda je brz, užurban grad sa 8 miliona ljudi. Poznat po svom kosmopolitskom duhu i živom uličnom životu, Bangkok je odlična mesto gde se nalaze za najbolji hramovi i palate u zemlji. I dok je tu duhovnost lako zaboraviti kada šetate među neboderima Bangkoka, srce grada najbolje spoznate na vodi, među brojnim kanalima koji su povezani širom četvrti i na reci Čao Praja, koju možete da prokrstarite dugim čamcem.

Za one koji su raspoloženi za kupovinu, Bangkok će obradovati mnogim tržnim centrima, uključujući i izuzetno luksuzni Siam Paragon. Za jedinstveno iskustvo, ništa se ne može meriti sa tradicionalnim plutajućim pijacama i sa Chatuchak Marketom – jednom od najvećih pijaca na otvorenom na svetu sa oko 8000 tezgi.

Obavezno posetite Veliku palatu, kompleks zgrada koje uključuju hram smaragdnog Bude, kraljevske prijemne sale i Wat Pho u kojem se nalazi 46 metara dugačak ležeći Buda obložen zlatnim listićima.

Park Lumpini se prostire u srcu grada poput zelene oaze i zato je često posećuju turisti, ali i meštani koji vežbaju taj či u blizini jezera.

2. Čijang Maj

Omotan maglovitim, visokim planinama, Čijang Maj je jedna od najboljih destinacija na Tajlandu za putnike koji žele da vide drugu stranu – grad drevnih građevina okružen gustim tropskim šumama, kao stvoren za pešačenje i planinarenje. U blizini se nalazi i nacionalni park Doi Intanon koji je deo planinskog lanca Himalaja i dom udaljenih i zadivljujućih vidikovaca.

Ovde se nalaze aktivni budistički hramovi, uključujući i Vat Phra Suthep. Nedaleko od gradskog jezgra naći ćete i brojna brdska plemena, uključujući i pleme Meo Hil i pleme Karen među kojima možete puno da naučite o njihovoj istoriji, ali i da se snabdete originalnim rukotvorinama i suvenirima.

3. Ajutaja

Smešten 80 kilometara severno od Bangkoka, drevni grad Ajutaja je nekada bio glavni grad Tajlanda, a danas lokalitet pod zaštitom UNESCO-a. Bićete zadivljeni očuvanim hramovima kojih ovde ima na desetine i koji impresioniraju svojom grandioznošću i bogatstvom. Posetu ovom gradu iskombinujte i sa prirodnim okruženjem koje je ovde neverovatno i gde možete da vidite mnoge endemske biljne i životinjske vrste.

4. Koh Samui

Mesto nekih od najboljih plaža sa palmama na Tajlandu i mnoštvom luksuznih odmarališta, Koh Samui ima mnogo više da ponudi od običnog raja za sunčanje.

U blizini ovog najpopularnijeg mesta za odmor na Tajlandu nalaze se planine sa prašumama, ali i mirne plaže sa najlepšim zalascima kao sa razglednice. U neposrednoj blizini se nalaze mnoge banje, ali i hramovi, kao što je Vat Phra Jai i njegov 12 metara visoki Buda.

Susedni arhipelazi Koh Samuija takođe imaju mnogo toga da ponude. Koh Tao je jedno od glavnih odredišta za ronjenje na Tajlandu. Nacionalni park ANG Thong je zaštićeno podučje, stanište mnogih egzotičnih životinjskih vrsta i savršeno odredište za pešačenje kroz gustu tajlandsku džunglu.

5. Puket

Smešten pored zapadne obale Tajlanda u Andamanskom moru, Puket je mesto gde se nalaze najposećenije plaže koje turisti prosto opsedaju. Plaža Kata Noi je tiha i mirna,  na plaži Nai Harn se nalazi kristalno čisto more pod senkom palmi, dok je plaža Surin poznata po luksuznim odmaralištima i vrhunskim restoranima sa pogledom na more.

Čak ni posetioci Puketa neće biti lišeni religioznig prizora. Vat Čalong je najveći hram koji, tako kaže predanje, čuva ostatke Budinih kostiju. Na vrhu brda Nakerd nalazi se 45 metara visoki Buda koji se nadvija nad tim krajem Tajlanda.

6. Krabi

Preko 200 ostrva čini provinciju Krabi, sa značajnom količinom zemljišta koje se danas smatra nacionalnim parkovima. Obala Krabija je strma, karakterišu je vertikalne strme krečnjačke litice koje su veoma popularne kod onih koji se bave sportskim penjanjem.

7. Phi Phi

Ostrva Phi Phi okružena su krečnjačkim stenama i predstavljaju mesta za najbolje ronjenje na Tajlandu. Ovde su popularni jedrenje, vožnja kajakom i posmatranje ptica.

8. Kančanaburi

Ovo je mesto poznato po izgradnji mosta preko reke Kvaj. Zloglasan po tome što je bio deo „železnice smrti“, most je bio deo pruge koji je povezivao Tajland sa Burmom, a izgrađen je korišćenjem prinudnog rada koji su obezbedili saveznički atni zarobljenici. Preko 16000ratnih zarobljenika je poginulo tokom izgradnje pruge, uključujući i mnoge britanske vojnike. Danas je moguće prošetati mostom na uskim bočnim platformama ili otići vozom sa jedne na drugu stranu.

Za one koji imaju dodatnog vremena za istraživanje, Kananaburi nudi i prelepe prirodne pejzaže. Oko 90 minuta severno odatle nalaze se vodopad Eravan koji ima čak 7 nivoa i samaragdno zelenu boju.

9. Sukotai

Ovo je istorijski park koji je pod zaštitom UNESCO-a jer čuva ruševine iz perioda Kraljevine Sukotai iz 13. veka. Okružen drevnim gradskim zidinama, park sadrži ukupno 193 ruševine – kombinaciju 26 hramova, kraljevske palate.

10. Čijang Rai

Smešten na granici sa Mjanmarom i Laosom, planinski grad Čijang Rai poznat je po planinarenju u Nacionalnom parku Lam Nam Kok, sa stazama koje vode do zapanjujućih vodopada kao što su vodopad Khun Kon od 70 metara, bujna šuma i plemenska sela na vrhu brdu.

Mali Vat Phra Kaev je poznat po tome što je nekada u njemu živeo Smaragdni Buda dok nije premešten u Veliku palatu u Bangkoku.

Nacionalni park „Planina od 300 vrhova“ je mesto gde se nalazi najveća slatkovodne močvare na Tajlandu, kao i močvara mangrova, slikovitih plaža, krečnjačkih pećina i mnoštva staza u tropskoj džungli.

Tajland je postao obećana zemlja za sve one koji veruju u alternativnu medicinu i meditaciju. Takođe, nadaleko je poznata i po masaži, koja je globalno popularna već godinama unazad. Nesumnjivo je da ćete posetom ovog raja na zemlji zadovoljiti sva čula, stvoriti nezaboravne uspomene, i u sebi sačuvati makar delić optimizma koji je na Tajlandu način života.