Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Elon Musk kupio 9,2% dionica Twittera

Izvršni direktor kompanije Tesla i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, Elon Musk, kupio je 9,2% dionica popularne društvene mreže Twitter, te tako postao najveći dioničar ove kompanije.

Musk je na Twitteru uvijek bio aktivan i nedavno je anketirao preko 80 miliona pratioca o tome da li Twitter guši slobodu govora. Prije 10-ak dana Musk je napravio anketu s pitanjem: “Sloboda govora ključna je za funkcionisanje demokratije. Vjerujete li da se Twitter pridržava ovog principa?”, upitao je izvršni direktor Tesle, prije nego što je u naknadnom tvitu napomenuo da će “posljedice ove ankete biti važne”. Ova je anketa zapravo uslijedila nakon njegove kupovine udjela.

Bloomberg News prenosi da je Musk kupio udio 14.03.2022. godine, te da trenutno njegove dionice u Twitteru iznose 2,89 milijardo dolara, na temelju vrijednosti dionica kompanije u petak.

Dan poslije on se javno upitao da li je potrebna nova platforma i očito je da je već ispitivao mišljenje korisnika Twitter o tome treba li promjena ovoj platformi. Musk se nije oglasio o razlozima kupovine dionica u Twitteru, no to bi se moglo desiti uskoro i to upravo na Twitteru.

Inače, Twitter je osnovan još 2006. godine, a prema trenutnom stanju na berzi cijena dionice Twittera iznosi 49,27 dolara. Osnivači kompanije su Jack Dorsey, Noah Glass, Biz Stone i Evan Williams. Twitter broji preko 5.500 zaposlenih ljudi, prema podacima iz posljednjeg mjeseca 2020. godine, dok platforma ima preko 330 miliona aktivnih mjesečnih korisnika, prema podacima iz 2019. godine. Danas je taj broj još veći.

Koristite li vi Twitter i kakvo mišljenje imate o ovoj platformi?

Bajtbox