Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Xiaomi „objasnio“ zašto vara i usporava telefone

Nakon Samsungovog debakla sa usporavanjem igara, nedavno je izašlo na vidjelo da je Xiaomi radio gotovo identične stvari. Suosnivač Geekbencha John Poole ranije je na Twitteru tvrdio da Xiaomi ograničava performanse na temelju naziva aplikacija, slično kao što je radio Samsung, i otkrio da je prerušavanje Geekbencha u Fortnite uzrokovalo pad performansi Mi 11 za cca 30%.

Na to je Xiaomi sada izdao službeni odgovor:

“Xiaomi primjenjuje strategije upravljanja temperaturom kako bi osigurao optimalno iskustvo proizvoda, posebno sa zahtjevnim aplikacijama koje se često koriste dulje vrijeme. Na mnogim našim uređajima nudimo 3 vrste načina rada, omogućujući korisnicima da prilagode ravnotežu između performansi i energetske učinkovitosti. Na razini sustava, sve optimizacije povezane s performansama aplikacije vežu mnoge bitne čimbenike, poput potrošnje energije, performansi i toplinske raspodjele.”

Ukratko, Xiaomi nije zanijekao optužbe i priznao je korištenje “strategija upravljanja temperaturom” za prilagodbu potrošnje energije i performansi kako bi se “osiguralo optimalno iskustvo proizvoda”.

Čini se da Xiaomi također implicira da se ograničenja performansi mogu do određenog stupnja zaobići putem ugrađenih načina rada. Prijelaz na određeni način rada trebao bi dati prednost performansama po cijenu smanjenog trajanja baterije.

Međutim, ovdje je vrijedno spomenuti da su načini rada s 3 razine ograničeni na telefone s vrhunskim čipovima, što čini vjerojatnim da je Xiaomijevo prigušivanje temeljeno na nazivu aplikacije stvar samo za premium telefone.

John Poole je ranije objavio neke usporedbene podatke koji pokazuju da je Geekbench na Xiaomi Mi 11 kada je prerušen u Fortnite ostvarivao značajno lošije rezultate. Tako je sa ostvarenih 1 129 bodova na jednojezgrenom testu palo na 791 kad je Geekbench bio prerušen u Fortnite, dok je kod višejezgreni pao s 3 714 na 3 125.

Slična ponašanje je uočeno i kad je Geekbench bio prerušen u Genshin Impact.

Detaljnije o ovoj temi možete pročitati na ovom linku.

Prošlog mjeseca, Geekbench je izbacio više telefona serije Galaxy S sa svojih benchmark ljestvica nakon debakla, pa bi bilo zanimljivo vidjeti kako će reagirati u Xiaomijevom slučaju. 


Bajtbox