Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Rent-an-iPhone: Ubuduće iPhone u najam direktno od Applea?

Ovih se dana internetom vrti informacija o tome da Apple uskoro namjerava svoje iPhone davati u najam uz mjesečnu pretplatu. Evo i zašto bi se u to uopće upuštali i zašto je to potencijalno dobro za nas.

Da se razumijemo, mnogi i danas već kupuju iPhone i druge telefone na pretplatu ali od svojih operatera. Ovdje je riječ o kupnji iPhone uređaja direktno od Applea, odnosno valjda od ovlaštenih distributera.

Podsjetimo, Apple na Zapadu već neko vrijeme i nudi tzv. iPhone Upgrade program kroz kojeg kupci iPhone plaćaju u mjesečnim iznosima 24 mjeseca, nakon čega iPhone postaje njihovo vlasništvo. Kupce to u Americi košta $35.33 i više, ovisno o modelu.

Apple sad prema riječima Marka Gurmana, poznatog Apple analitičara, namjerava ponuditi pretplatu. Kroz nju bi zainteresirani za odabrani iPhone isto tako plaćali mjesečni iznos, no uređaj u konačnici nikad ne bi postao njihov. Nešto kao rent-a-car ako je tako lakše shvatiti.

Prema Gurmanu, taj bi mjesečni iznos bio nešto manji od aktualnog programa mjesečne otplate, a zainteresiranima bi za mjesečni iznos bez velikog ulaganja odjednom osigurao novi iPhone i novi model praktički svake godine.

Logika je jednostavna. Apple bi na ovaj način zaradio još više. Naime, trenutno korisnici iPhone mijenjaju u prosjeku svake tri godine. Dakle, svake tri godine Apple utrži u prosjeku $825.

Ako će pak Appleu mjesečno plaćati pretplatu, a Gurman misli da bi iPhone 13 koštao $35, iPhone 13 Pro $45, a iPhone 13 Pro Max $50 mjesečno, nakon tri godine Apple će utržiti $1,260 za najjeftiniji model. Uz to, uređaj ostaje njihov za izglednu preprodaju i dodatnu zaradu.

Za krajnjeg korisnika benefit je to što uvijek može imati najnoviji model iPhonea za relativno pristojan mjesečni iznos, kao dodatak mjesečnim režijama bez da mora pljusnuti soma i više eura odjednom.

Ovaj bi program iPhone pretplate Apple navodno trebao predstaviti do kraja ove ili početkom iduće godine. Naravno, pitanje je hoće li uopće biti dostupan globalno ili samo na nekim tržištima.

Što vi mislite o ovom Appleovu navodnom planu? Biste li i vi željeli na ovaj način koristiti iPhone?

Centralna.ba