Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Došao je kraj – Nema više nadogradnji za Samsung Galaxy S9 seriju!

Kompanija Samsung zajedno s predstavljanjem Galaxy S22 serije predstavila je i najnoviju verziju svog korisničkog interfejsa – One UI 4.1. Već je popriličan broj Samsungovih uređaja dobio ovu nadogradnju (listu pogledajte ovdje). Međutim, pored najnovije nadogradnje, Samsung se mora pobrinuti i o starijim telefonima i odlučiti koje će nadograditi, a koje ne. Tako je Samsung sada ažurirao svoju stranicu za softversku podršku i odatle loše vijesti za korisnike Samsung Galaxy S9 modela. Naime, kompanija je službeno povukla podršku za Galaxy S9 i Galaxy S9+.

Samsung Galaxy S9 i Samsung Galaxy S9 Plus predstavljeni su još početkom 2018. godine. Telefoni su tada isporučeni s Androidom 8 Oreo, a već su dobili dvije velike Android nadogradnje, i to one na Android 9 Pie i na Android 10. Nažalost, ovi telefoni nisu obuhvaćeni politikom 3 velike Android nadogradnje, te im je Android 10 nadogradnja posljednja velika Android nadogradnja.

Do četvrtog mjeseca prošle godine, Samsung Galaxy S9 serija primala je sigurnosne nadogradnje svaki mjesec, dok je od tada pa do danas, primala trogodišnje sigurnosne nadogradnje, što znači da je dobila 4 nadogradnje do danas. Sada je Samsung odlučio ukinuti i tromjesečne nadogradnje, te će ovi telefoni od sada biti odsječeni od softverskih nadogradnji.

S druge strane, Samsung Galaxy Note 9 nastavit će primati trogodišnje sigurnosne nadogradnje, baš kao i Galaxy S10 serija. To bi trebao biti slučaj do četvrtog mjeseca sljedeće godine.

Podsjećanja radi, Samsung Galaxy S9 i Samsung Galaxy S9 Plus predstavljeni su u drugom mjesecu 2018. godine s Androidom 8.0 Oreo. Samsung Galaxy S9 i Samsung Galaxy S9 Plus pokreće Exynos 9810 10 nm čipset u Evropi, dok na nekim tržištima ovaj telefon pokreće Qualcomm Snapdragon 845.

Bajtbox