Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Novo pravilo: Ruski teniseri se moraju distancirati od Putina ako žele igrati na Wimbledonu

[ad_1]

Invazija na Ukrajinu nije promijenila samo geopolitičke odnose u Evropi nego je utjecala i na sport. Brojni svjetski savezi, turniri i takmičenja provode određenu vrstu sankcija protiv ruskih sportaša, a najdalje je u tome otišao najveći grand slam, Wimbledon.

Podsjećamo, britanski ministar sporta Nigel Huddleston prije dvije sedmice objavio je kako ruski i bjeloruski teniseri i teniserke mogu nastupati samo pod neutralnim zastavom.

Osim toga, važno je da Ruskinje i Rusi koji budu igrali na Wimbledonu nipošto ne podržavaju Vladimira Putina i razmišljamo što napraviti kako bismo dobili jamstva da oni to doista ne čine. Prvi korak je da se jasno distanciraju od Vladimira Putina, njegovih stavova i postupaka“, stoji u saopštenju.

Engleski mediji pišu o novom pravilu. Wimbledon bi prema njemu mogao suspendirati drugi reket svijeta, Danila Medvedeva, čak i ako se odrekne Putina.

Naime, Daily Mirror piše kako u Velikoj Britaniji vlada strah da bi, ako Wimbledon osvoji (bjelo)ruski teniser ili teniserka, to predstavljalo snažan vjetar u leđa Vladimiru Putinu pred međunarodnom zajednicom.

Huddleston je u svom saopštenju aludirao na Medvedeva te bjelorusku tenisačicu Arinu Sabalenko kada je rekao:

“Želimo dobiti pisano uvjerenje da ne primaju novac od Putina, Rusije ili Bjelorusije i da im neće izražavati podršku ni na koji način.”

Prema pisanju otočkih medija, sve bi moglo otići korak dalje. Tako bi se moglo u potpunosti zabraniti sudjelovanje ruskih sportaša na Wimbledonu. Britanci ističu da postoje posebni protokoli koji dozvoljavaju organizatoru Wimbledona da povuče takav potez.

SCsport.ba