Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Veliki potez u najavi – I MediaTek čipovi ubuduće opremaju Samsungove flagshipe?!

Samsung svoje uređaje visoke klase isporučuje sa svojim Exynos čipovima i Qualcommovim Snapdragon čipovima visoke klase. No, hoće li u budućnosti Samsung dodati još jednog proizvođača?

Najnoviji izvještaj koji stiže iz Koreje, a kojega prenosi Business Korea, navodi da bi Samsungovi uređaji visoke klase uskoro mogli biti pogonjeni MediaTek čipovima. Samsung trenutno koristi MediaTekove čipove na nekim telefonima iz Galaxy A serije i to onim koji pripadaju kategoriji jeftinih. No, navodno bi Samsung mogao napraviti veliki potez i svoje buduće uređaje visoke klase, pored Exynosa i Snapdragona, opremiti i MediaTekovim čipovima.

To ne bi značilo da će Samsung odustati od Exynosa ili Snapdragona, no moglo bi značiti da će značajno smanjiti udio telefona visoke klase koje pokreću Exynos čipovi, što će svakako mnogi pozdraviti.

Samsung Galaxy S21 FE

Business Korea prenosi da će prvi telefon na koji će se odraziti ova politika izbora čipova biti Samsung Galaxy S22 Fan Edition. Samsung je početkom ove godine predstavio, s velikim zakašnjenjem, Samsung Galaxy S21 FE, no njegov nasljednik trebao bi stići po planiranom rasporedu i to na jesen ove godine. Navodno će čak polovina Samsung Galaxy S22 FE telefona biti isporučena sa MediaTekovim čipom. Što se tiče druge polovine, pomenuta publikacija ne prenosi te detalje.

Čini se da je i Samsung uvidio kvalitet MediaTek čipova. Osim što staju rame uz rame sa Qualcommovim čipovima, MediaTekovi čipovi su jeftiniji i sigurno je da i to igra značajnu ulogu. Udio MediaTeka na globalnom tržištu pametnih telefona bio je 33% u četvrtom kvartalu 2021. godine, što je impresivan rezultat za ovu tajvansku kompaniju. S druge strane, Samsungov Exynos imao je samo 4% udjela u istom kvartalu, što je daleko od konkurencije. No, izgleda da je problem Exynosa taj što su mase već naviknute na njegove stalno lošije performanse od Qualcommovih čipova, te svi po defaultu izbjegavaju Exynos, imali razloga ili ne.

Šta vi mislite o ovom mogućem potezu Samsunga i imate li iskustvo sa MediaTekovim čipovima?

Bajtbox