Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Google staje na kraj zastarjelim aplikacijama

Google se sprema ograničiti dostupnost zastarjelih aplikacija na Play Storeu, objavila je tvrtka . Od 1. studenoga, sve postojeće aplikacije u trgovini trebale bi ciljati na razinu API-ja unutar dvije godine od posljednjeg velikog izdanja OS-a Android. Ako to ne učine, Google kaže da će postaviti ograničenja na koje ih korisnici mogu otkriti ili instalirati.

Promjene imaju za cilj osigurati da softver dostupan u Trgovini Play koristi najnovije značajke privatnosti i sigurnosti Androida. Vlasnici uređaja “očekuju da će ostvariti puni potencijal svih zaštita privatnosti i sigurnosti koje Android može ponuditi”, piše direktor upravljanja proizvodima Googlea Krish Vitaldevara u postu na blogu. “Proširenje naših zahtjeva za API ciljne razine zaštitit će korisnike od instaliranja starijih aplikacija koje možda nemaju tu zaštitu.”

Treba napomenuti nekoliko važnih upozorenja. Prvo je da će se ograničenja primjenjivati samo kada uređaj ima verziju Androida noviju od API razine aplikacije. Dakle, svatko tko još uvijek koristi stariju verziju Android OS-a i dalje će moći preuzimati aplikacije napravljene sa svojom (starom) verzijom Androida. Drugo, Google kaže da će korisnici moći ponovno preuzeti i instalirati sve aplikacije koje su prethodno preuzeli iz Trgovine Play.

Programeri se mogu prijaviti za šestomjesečno produljenje ako njihov softver ne bude spreman na vrijeme do roka 1. studenog.

Google već ima slična pravila za nove i ažurirane aplikacije koje se šalju u Trgovinu Play na pregled. Trenutačno aplikacija mora ciljati razinu API-ja unutar jedne godine od posljednjeg velikog izdanja OS-a Android kako bi bila objavljena. Ono što ovo novo pravilo radi je proširenje pokrivenosti na postojeće ili eventualno napuštene aplikacije u Trgovini Play, a ne samo na one koje još uvijek primaju ažuriranja.

U prošlosti su neka iznenađujuće velika imena nastavila ciljati stare Android API-je u očitom pokušaju da izbjegnu novija i restriktivnija pravila privatnosti i sigurnosti. Ars Technica je 2017. izvijestila da je Facebook aplikacija ciljala API koji je u to vrijeme bio star dvije godine, dok je Snapchat ciljao onaj koji je bio gotovo tri godine zastario.

Bajtbox