Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Tesla otvorila veliku tvornicu u Texasu – Ovdje će se proizvoditi dugo iščekivani Cybertruck

Kompanija Tesla u četvrtak je u Austinu u Texasu otvorila Gigafactory. Radi se o ogromnoj tvornici koja predstavlja ključni korak kompanije da započne proizvodnju svog električnog Cybertrucka.

Na događaju nazvanom “Cyber Rodeo”, kompanija je proslavila otvorenje velike tvornice. Pozvano je 15.000 ljudi, koji su uživali u hrani, muzici i Teslinoj promociji.

Osnivač i izvršni direktor kompanije Elon Musk naveo je da Tesla ulazi u novu fazu budućnosti. Musk je na glavi imao crni kaubojski šešir i avijatičarske sunčane naočale. Dodao je da je uzbuđen što će konačno početi raditi na proizvodnji Cybertrucka, te da jedva čeka da ga vidi u proizvodnji, što će biti epski momenat.

Zajedno s novom verzijom Cybertrucka, Musk je pokazao i novo vozilo Roadster, čija bi proizvodnja trebala da krene sljedeće godine. Također, Musk je spominjao i robotaxi, za kojega je rekao da će izgledati prilično futuristički, no nije iznio više detalja o njemu.

Gigafactory u Austinu je četvrta tvornica ove kompanije u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon tvornice vozila u Fremontu u Kaliforniji, tvornice baterija u Sparksu u Nevadi i solarne tvornice u Buffalu u New Yorku. Kompanija također ima tvornicu vozila u Šangaju u Kini, a nedavno je otvorila svoju prvu evropsku tvornicu, koja se nalazi u blizini glavnog grada Njemačke, Berlina.

Kada je riječ o novoj tvornici, Musk je naveo da je kompanija potrošila oko 5 miliona dolara za kupovinu zemljišta u Austinu, dok je 1,1 milijardi dolara potrošeno za izgradnju tvornice.

On je naveo da je kompaniji bilo potrebno veliko mjesto, za što se idealnim pokazao Texas. Podsjećanja radi, Tesla je i svoje sjedište prije manje od godinu dana preselila iz Kalifornije u Texas, a i postrojenje SpaceX-a se nalazi u Teksasu, u Brownsvilleu.

Nova tvornica će uveliko povećati Teslin kapacitet u SAD-u. Iz kompanije je saopćeno da očekuju da će proizvesti 1,5 miliona vozila ove godine, nakon što je prošle godine proizvela nešto manje od milion vozila. U ovoj tvornici bit će proizvodnja dugo iščekivanog Cybertrucka.

Bajtbox