Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Tesla otvorila veliku tvornicu u Texasu – Ovdje će se proizvoditi dugo iščekivani Cybertruck

Na događaju nazvanom “Cyber Rodeo”, kompanija je proslavila otvorenje velike tvornice. Pozvano je 15.000 ljudi, koji su uživali u hrani, muzici i Teslinoj promociji.

Osnivač i izvršni direktor kompanije Elon Musk naveo je da Tesla ulazi u novu fazu budućnosti. Musk je na glavi imao crni kaubojski šešir i avijatičarske sunčane naočale. Dodao je da je uzbuđen što će konačno početi raditi na proizvodnji Cybertrucka, te da jedva čeka da ga vidi u proizvodnji, što će biti epski momenat.

Zajedno s novom verzijom Cybertrucka, Musk je pokazao i novo vozilo Roadster, čija bi proizvodnja trebala da krene sljedeće godine. Također, Musk je spominjao i robotaxi, za kojega je rekao da će izgledati prilično futuristički, no nije iznio više detalja o njemu.

Gigafactory u Austinu je četvrta tvornica ove kompanije u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon tvornice vozila u Fremontu u Kaliforniji, tvornice baterija u Sparksu u Nevadi i solarne tvornice u Buffalu u New Yorku. Kompanija također ima tvornicu vozila u Šangaju u Kini, a nedavno je otvorila svoju prvu evropsku tvornicu, koja se nalazi u blizini glavnog grada Njemačke, Berlina.

Kada je riječ o novoj tvornici, Musk je naveo da je kompanija potrošila oko 5 miliona dolara za kupovinu zemljišta u Austinu, dok je 1,1 milijardi dolara potrošeno za izgradnju tvornice.

On je naveo da je kompaniji bilo potrebno veliko mjesto, za što se idealnim pokazao Texas. Podsjećanja radi, Tesla je i svoje sjedište prije manje od godinu dana preselila iz Kalifornije u Texas, a i postrojenje SpaceX-a se nalazi u Teksasu, u Brownsvilleu.

Nova tvornica će uveliko povećati Teslin kapacitet u SAD-u. Iz kompanije je saopćeno da očekuju da će proizvesti 1,5 miliona vozila ove godine, nakon što je prošle godine proizvela nešto manje od milion vozila. U ovoj tvornici bit će proizvodnja dugo iščekivanog Cybertrucka.

Centralna.ba