Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Nissan i NASA razvijaju bateriju nove generacije za električne automobile

Automobilske kompanije već neko vrijeme najavljuju da se bliži kraj tradicionalnim automobilima te da će s vremenom benzinci i dizelaši otići u povijest, a zamijenit će ih električna vozila. Proces elektrifikacije, čini se, mogao bi ubrzati rat u Ukrajini i povećanje cijene goriva zbog kojeg bi za sve veći broj ljudi sljedeći automobil mogao imati električni motor.

No odluka o prelasku na automobile s električnim motorima za mnoge ipak neće biti jednostavna jer, osim što su skuplji u odnosu na klasične automobile, veliki problem predstava i baterija, odnosno vrijeme njena punjenja i doseg.

Tehnološke kompanije godinama rade na poboljšanjima baterijske tehnologije s kojom bi riješile taj problem, a iz Nissana su ovaj tjedan objavili kako surađuju s NASA-om na razvoju takvih baterija. Vjeruju kako bi njihove solid-state baterije mogle zamijeniti litij-ionske baterije kakve se danas koriste u električnim automobilima, a osim što će biti lakše i sigurnije, trebale bi omogućiti brže punjene. Također, takve bi baterije trebale biti dvostruko manje od današnjih, dok bi punjenje do punog kapaciteta moglo trajati samo 15-ak minuta.

Za tako nešto, naravno, trebat će godine – Nissan će prvo pokrenuti pilot-tvornicu 2024. godine, dok bi ssolid-state baterije u automobilima trebale početi koristiti 2028., prema trenutačnim planovima.

Plan Nissana i NASA-e jest koristiti tzv. “informatičku platformu izvornog materijala”, odnosno računalnu bazu podataka za testiranje različitih kombinacija kako bi među stotinama tisuća materijala saznali što najbolje funkcionira i time našli učinkovitu zamjenu za sadašnje skupe komponente potrebne za razvoj litij-ionskih baterija.

Nissan, naravno, nije jedina tvrtka koja razvija solid-state baterije – isto su već najavili Toyota, Volkswagen, Ford i General Motors.

Izvor: ABC News

Centralna.ba