Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

U Zetri održan 14. Međunarodni Šestoaprilski turnir u streljaštvu

[ad_1]

Danas je u Strelištu Zetra u organizaciji Streljačkog kluba Sarajevo, a u povodu obilježavanja 6. aprila – Dana grada Sarajeva održan 14. Međunarodni Šestoaprilski turnir u streljaštvu u gađanju za seniorke i seniore. Na prvom danu takmičenja nastupilo je preko 100 takmičara iz 10 zemalja.

Takmičenje se održava pod pokroviteljstvom Gradske uprave Grada Sarajeva i Ministarstva kulture i sporta KS.

Takmičenje je svečano otvorio Samir Avdić, ministar u Vladi KS, koji je tom priliko zaležio svim takmičarima, trenerima i gostima ugodan boravak u našem gradu te da takmičari postignu svoje najbolje rezultate u prelijepom ambijentu koje pruža Strelište Zetra. Ministru Avdiću je predsjednik Streljačkog kluba Sarajevo Emir Guso uručio prigodnu medalju kao znak zahvalnosti za dugogodišnju kontinuiranu podršku.

Na takmičenju je postignut jedan državni rekord za koji su se pobrinule domaće takmičarke Streljačkog kluba Sarajevo i nekoliko ličnih rekorda.

Najuspješniji su bili domaći takmičari koji su osvojili dvije ekipne titule, a gadjalo se u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji.

Tehnički rezultati:

U disciplini zračna puška žene ekipno najuspješnije su bile takmičarke Streljačkog kluba Sarajevo koje su odličnim gađanjem za skoro osam krugova postavile Novi državni rekord od 1873,7 krugova.

U sastvu ekipe su nastupile Segmedina Bjelošević, Živa Dvoršak i Farah Onešćuk.

Drugo mjesto je osvojila druga ekipa SK Sarajevo u sastavu Samra Ivazović, Aja Basarić i Aida Arnautović koje su pogodile 1851,0 krugova.
Treće mjesto pripalo je takmičarka SSU Crvena Zvezda koje su imale 1841,3 kruga.

Pojedinačno najuspješnija je bila Rumunka Roxana Sidi sa pogodjenih 629,8 krugova i 600 krugova na pune pogotke. Drugo mjesto je pripalo Živi Dvoršak iz Streljačkog kluba Sarajevo sa pogodjenih 629,1 krug i takođe 600 krugova na pune pogotke, dok je treće mjesto pripalo Slovenki Urški Hrašovec članici SD I Pohorski bataljon sa pogodjenih 626,8 krugova.

U gađanju zračnom puškom za muškarce najupješniji su bili domaći takmičari SK Sarajevo. Nastupili su u sastavu Nedžad Džanković, Nedžad Fazlija i Benjamin Kurtović, a za pobjedu im je bilo dovoljno 1845,8 krugova. Drugo mjesto je osvojila Reprezentacija Sjeverne Makedonije, a treće takmičari SK Visoko koji su imali 1814,3 odnosno 1805,7 krugova.

Pojedinačno, što je bilo i očekivano, prvo mjesto osvojio je svjetski rekorder Peter Sidi RASC Steaua sa fantastičnih 632,1 krug i sa pogodjenih svih 600 krugova. Drugo mjesto pripalo je Nejcu Klopčiču iz SD Trzin – SLO sa pogodjenih 621,5 krugova. Treće mjesto je osvojio Nedžad Džanković SK Sarajevo sa pogođenih 620,8 krugova.

U gadjanju zračnim pištoljem za seniorke u pojedinačnoj konkurenciji najbolja je bila takmičarka SD Kikinda iz Srbije Jelena Tomić koja je imala 559 krugova. Drugo mjesto je osvojila Slovenka Sabina Suljić iz SD I Pohorski bataljon sa pogodjenih 546 krugova. Treće mjesto je pipalo takmičarki iz reprezentacije Crne Gore Ivoni Bulatović sa pogodjenih 545 krugova.

U gadjanju zračnim pištoljem za muškarce prvo mjesto su osvojili takmičari SD Kikinda ( Duško Petrov, Dušan Latinović i Papaživanov Stefan) sa pogođenih 1666 krugova, drugi su bili takmičari SK Sarajevo (Ervin Bejdić, Anes Krečo i Boris Filipovac) sa pogođenih 1652 kruga, a treće Reprezentacija Crne Gore (Novak Dević, Željko Miličković i Dušan Djukić) koja je imala 1642 kruga.

Takmičarima su podijeljeni pehari i specijalno dizajnirane medalje za ovaj turnir.

Takmičenje se nastavlja sutra u pojedinačnoj konkurenciji sa finalnim gađanjima gdje će se takmičari boriti za novčane nagrade.

SCsport.ba