Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Xiaomiju odobren još jedan patent koji se odnosi na električni automobil

Kineska kompanija Xiaomi već je neko vrijeme u pripremama za predstavljanje svog električnog automobila. Xiaomi je ovih dana dobio još jedan patent koji se odnosi na električni automobil.

Još početkom prošle godine iz Xiaomija su najavili ulazak na tržište električnih automobila, da bi krajem godine Xiaomi predstavio Xiaomi Automobile Technology Co., Ltd. Tada je ova kompanija registrovana u Pekingu sa kapitalom od 10 milijardi CNY (1,57 milijardi USD).

Čini se da će Xiaomijev električni automobil, prema dosadašnjim glasinama biti SUV. Krajem prošle godine Xiaomi je podnio patent za širokougaone kamere za električne automobile i prije par dana ovaj patent je kineskoj kompaniji odobren.

Xiaomijev električni automobil neće imati klasične bočne retrovizore. Iz kompanije su naveli da će oni biti ukinuti zbog većeg dometa. Širokougaone kamere navodno bi mogle biti smještene na vrhu automobila i tu će biti tri senzora, koji će pružati cjelokupan pogled na okolinu. Konfiguracija kamere pomoći će u uklanjaju mrtvih uglova i cjelokupno poboljšanoj sigurnosti. Vozač će uz pomoću njih imati potpuni pregled okoline tokom vožnje.

Iz Xiaomija su nedavno potvrdili da će inženjerski protip Xiaomijeva prvog električnog automobila biti prikazan u trećem tromjesečju ove godine. Planovi Xiaomi Auto kompanije su da izgrade tvornicu električnih vozila u dvije faze u zoni ekonomskog i tehnološkog razvoja Pekinga. Očekuje se da će godišnja proizvodnja ove tvornice biti 300.000 vozila, od čega će i prva i druga faza imati proizvodni kapacitet od po 150.000 vozila.

Kompaniju Xiaomi Automobile Technology Co., Ltd vodi Lei Jun i ona ima preko 500 zaposlenika koji rade na istraživanju i razvoju.

Bajtbox