Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Ovo je Vivo X Fold – prava konkurencija Galaxy Foldu

Vivo je upravo održao konferenciju na kojoj je lansirao tri nova dugo očekivana uređaja. Jedan od modela uključuje i Vivo X Fold, koji je prvi sklopivi pametni telefon tvrtke, a njegov razvoj je trajao čak 4 godine.

Dizajn i prikaz

Novo lansirani Vivo X Fold ima dizajn preklapanja prema unutra. Drugim riječima, primarni zaslon uređaja skriven je kada je pametni telefon u presavijenom stanju (kao i Galaxy Fold). Iako, korisnici tada imaju pristup manjem vanjskom zaslonu u ovom načinu rada. Stražnja ploča sadrži veliki pravokutni modul u kojem se nalazi kružna postavka senzora kamere i drugi potrebni senzori poput LED bljeskalice. Prednja strana uređaja ima rupicu za kameru zajedno sa zakrivljenim rubovima. Zanimljivo je da uređaj također ima dva ultrazvučna skenera otiska prsta kao i klizač upozorenja sa strane.

Marka je stavila naglasak na šarku. U testu preklapanja u Rheinlandu, uređaj je ukupno presavijen 300.000 puta kako bi se provjerila njegova izdržljivost. Nadalje, čak i ako korisnik sklopi uređaj 80 puta dnevno, mehanizam za sklapanje će i dalje ostati funkcionalan tijekom 10 godina.

Govoreći o zaslonu, Vivo X Fold ima veliki 8,03 inčni LTPO OLED zaslon koji ima stopu osvježavanja od 120 Hz, 2K razlučivost i omjer slike 4:3,5. S druge strane, sekundarni zaslon je OLED panel od 6,53 inča koji ima Full HD+ rezoluciju, 120Hz osvježavanje, HDR10+ podršku, te omjer stranica 21:9. Značajno je da i vanjski i unutarnji zaslon imaju rupicu za selfi kameru.

Tehnički podaci

Ispod haube, prvi sklopivi pametni telefon kineskog proizvođača pametnih telefona radi na prilagođenom Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 SPU i Adreno 730 grafikom. Osim toga, ovaj vrhunski SoC uparen je s UFS 3.1 internom memorijom i LPDDR5 RAM-om.

Konfiguracije za pohranu uključuju 12 GB RAM-a koji će biti uparen s 256 GB ili 512 GB interne memorije. Vivo X Fold će raditi na Android 12 operativnom sustavu s korisničkim sučeljem tvrtke na vrhu. Telefon se napaja velikom baterijom od 4.600 mAh koja podržava do 66 W brzo punjenje i 50 W bežično punjenje. Brzo punjenje od 66 W može napuniti uređaj do kraja za samo 37 minuta.

Kamere

Za fotografiranje, uređaj ima četverostruku kameru na stražnjoj strani koja uključuje Zeiss leću. Primarna kamera je Samsung GN5 senzor od 50 megapiksela koji ima otvor blende f/1,75 i podršku za OIS, koji je povezan s ultraširokokutnim objektivom od 48 megapiksela koji ima otvor blende f/2,2, portretnim (telephoto) objektivom od 12 megapiksela, i konačno, periskopski telefoto objektiv od 5 megapiksela koji nudi do 5x optički zum i do 60x digitalni zum. S prednje strane, selfie kamera na vanjskom i unutarnjem zaslonu je senzor od 16 megapiksela.

Cijene, dostupnost i boje

Vivo X Fold bit će dostupan u tri različite boje. To uključuje plave, crne i sive varijante boja. Uređaj je dostupan u više konfiguracija, pa evo cijena:

•             12GB + 256GB – 8.999 Yuana (otprilike 1300 eura)

•             12GB + 512GB – 9.999 Yuana (otprilike 1440 eura)

Uređaj će biti u prodaji od 22. travnja 2022. u Kini, no još nema nikakvih vijesti o globalnoj dostupnosti.

Bajtbox