Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Najnovije ažuriranje Expert RAW donosi još bolje fotografije na Samsungovim uređajima

Krajem prošle godine kompanija Samsung kreirala je zanimljivu aplikaciju Expert RAW, koja nudi još više fotografskih mogućnosti i koja donosi još bolje fotografije. Sada je ova aplikacija dobila nadogradnju, te donosi jedno veoma bitno poboljšanje.

Krajem jedanaestog mjeseca 2021. godine Samsung je objavio naprijed navedenu aplikaciju, tada ekskluzivno za Samsung Galaxy S21 Ultra. Nakon nekog vremena ova aplikacija postala je dostupna i za još neke Samsungove uređaje visoke klase, između ostalih, za Samsung Galaxy S22, Galaxy S22 Plus, Galaxy S22 Ultra, Galaxy S20 Ultra itd.

Aplikacija Expert RAW je itekako korisna za one koji mnogo pažnje pridaju fotografskim mogućnostima telefona. Tako ova aplikacija nudi ručno mijenjanje ISO-a, vrijednosti ekspozicije, tačke fokusa i balansa bijele boje. Također, aplikacija nudi histogram, postavke LED blica, smanjenje šuma, širi dinamički raspon, mogućnost spremanja fotografija u JPEG i DNG RAW formatima itd. Sve kamere telefona imaju mogućnost korištenja Pro načina rada, što je također bitna stvar.

Samsung često ovu aplikaciju ažurira i poboljšava i jedno takvo ažuriranje stiže sada. Prema službenom popisu promjena, najnovije ažuriranje aplikacije poboljšava sposobnost aplikacije da snima fotografije pri slabom osvjetljenju, što će se pokazati itekako korisnim za one koji dosta svojih fotografija snimaju pri slabom osvjetljenju. Najnovije Expert RAW ažuriranje dolazi s brojem verzije 1.0.01.

Ono što je “mana” ovoj aplikaciji jeste to što je dostupna samo za Samsungove uređaje visoke klase. Iz južnokorejske kompanije su upitani jednom prilikom hoće li aplikaciju učiniti dostupnim za neke uređaje srednje klase, na što su odgovorili da će aplikacija raditi samo na telefonima s vrhunskim procesorima i senzorima kamere. Tako da, u tom smislu, nemojte očekivati da će ova aplikacija, bar u bliskoj budućnosti, stići na neke modele iz Galaxy A serije itd.

Bajtbox