Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Apple se suočava s novom tužbom u EU! – Spotify ogorčen ponašanjem američke kompanije

Američki tehnološki gigant Apple suočava se s novom tužbom na evropskom tržištu. Ova vijest stiže nakon što se Spotify pred nadležnim organima Evropske unije požalio na postupke kompanije iz Cupertina.

Kako izvještava Reuters, optužbe Spotifya protiv Applea dio su istrage Evropske komisije, koja je u toku. Ova je istraga povezana sa optužbama protiv antikonkurentskog ponašanja koje je podnijela popularna platforma za streaming muzike Spotify. Sigurno je da će ova tužba dodatno ojačati nastojanja Evropske unije da stane u kraj antikonkurentskom ponašanju velikih svjetskih tehnoloških kompanija.

Još 2019. godine Spotify je tužio Apple tijelima Evropske unije. U tužbi su, između ostalog, iz Spotifya optužili Apple da forsira pravila App Storea koja „namjerno ograničavaju izbor i guše inovacije na račun korisničkog iskustva“. Spotify je također u svojim optužbama naveo Appleovu proviziju od 30% na App Storeu, što je natjeralo švedsku kompaniju da podigne troškove pretplate, kako bi nadoknadili proviziju koju naplaćuje Apple.

Spotify je dalje naveo da je to Appleu dalo „nepravednu prednost“, jer Spotify nije bio u mogućnosti takmičiti se sa Appleovom aplikacijom za streaming muzike – Apple Music, pod jednakim uslovima. Jedan izvor prenosi Reutersu da Evropska komisija ima u planu jako krenuti na Apple, te im je jednostavno dosta takvog ponašanja velikih tehnoloških kompanija.

Evropska unija u posljednje vrijeme intenzivno radi na tome da stane u kraj velikim tehnološkim kompanija, te je tako nedavno postignut sporazum o Zakonu o digitalnom tržištu, koji uspostavlja niz zabrana i obaveza za tehnološke kompanije, uključujući one najveće poput Applea, Amazona, Meta-e, Facebooka itd. Vjerovatno će se na istoj listi naći i kineski div online trgovine Alibaba, kao i platforma za smještaj Booking. Novi Zakon obuhvatit će one kompanije s tržišnom kapitalom od 75 milijardi eura ili prometom u Evropskom gospodarskom prostoru jednakim ili višim od 7,5 milijardi eura. Sve detalje o tom pitanju pročitajte OVDJE.

Bajtbox