Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Indijci napali na Xiaomi! – Na udaru trenutni globalni potpredsjednik kompanije

Kome je, bar djelomično, poznata geopolitička situacija, zna da su Indija i Kina u zategnutim odnosima već neko vrijeme. To svakako utiče i na poslovne odnose međusobnih kompanija, državnih tijela itd. Još jedan u nizu poteza kojima se dokazuje naprijed navedena “zategnutost” odnosa između dvije države povučen je ovih dana. Kako prenosi Reuters, Manu Kumar Jain, bivši izvršni direktor Xiaomi India, pod istragom je zbog navodnog kršenja zakona koji se odnose na devizno poslovanje.

Manu Kumar Jain, trenutni globalni potpredsjednik kompanije, sa sjedištem u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, već se nalazi u Indiji, no na pitanje o komentaru koji se odnosi na istragu protiv njega, nije dao nikakav odgovor.

Reuters prenosi izvještaj, pozivajući se na dva izvora, koji navode da indijski istražni organi istražuju odnos između kineske kompanije Xiaomi i njenog indijskog odjela. Navodno s provjera tok sredstava između Xiaomi i Xiaomi India, a to uključuje i isplate autorskih naknada.

Indijski organi navodno su zatražili određene dokumente od strane Xiaomija India i njenog bivšeg potpredsjednika, Jaina, još u drugog mjesecu ove godine. Zatraženi su dokumenti koji se odnose na inozemno finansiranje, udjele u kompaniji, finansijsko poslovanje. Navodno su sporni dokumenti zatraženi i od ostalih ključnih rukovodilaca indijskog odjela kompanije Xiaomi, izvještava Reuters.

Napad na Xiaomi od strane indijskih vlasti, još je jedan korak koji Indija poduzima protiv kineskih kompanija, usljed rastućih napetosti dvije države. Prethodno su indijski istražni organi upali u Xiaomijev ured u Indiji zbog posebne istrage koja se odnosi na navodnu utaju poreza na dohodak. Pored Xiaomija, ni druge kineske kompanije nisu pošteđene sličnog postupanja od strane indijskih vlasti.

Bajtbox