Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Elon Musk želi kupiti cijeli Twitter

Nedavno je Elon Musk kupio 9.2% dionica Twittera, no izgleda da mu to nije dovoljno. Novo izvješće o aktualnim zbivanjima prenosi The Verge.

Izvršni direktor Tesle Elon Musk daje svoju “najbolju i konačnu” ponudu za kupnju 100 posto Twittera u ažuriranom 13D podnesenom u četvrtak SEC-u. Nudi 54,20 dolara po dionici u gotovini.

Muskovo bogatstvo kreće se oko 260 milijardi dolara, prema Bloombergu. Twitterova tržišna vrijednost je oko 37 milijardi dolara. Muskova ponuda procjenjuje Twitter na oko 43 milijarde dolara, navodi CNBC. Prijedlog je dostavljen u pismu Twitteru 13. travnja. Musk kaže da Twitter mora postati privatan kako bi prošao kroz promjene koje je potrebno napraviti.

“TWITTER IMA IZNIMAN POTENCIJAL. OTKLJUČAT ĆU GA.”

“Uložio sam u Twitter jer vjerujem u njegov potencijal da bude platforma za slobodu govora diljem svijeta i vjerujem da je sloboda govora društveni imperativ za funkcionalnu demokraciju”, rekao je Musk u pismu poslanom predsjedniku Twittera Bretu Tayloru.

Twitter je izdao priopćenje za tisak u kojem je potvrdio ponudu, rekavši: “Upravni odbor Twittera će pažljivo razmotriti prijedlog kako bi odredio tijek radnje za koji vjeruje da je u najboljem interesu tvrtke i svih dioničara Twittera.”

Odbor se navodno sastaje u 10 ujutro po istočnom vremenu kako bi razgovarali o ponudi, iako je još nejasno kakva će odluka biti donesena.

Saga o tome hoće li/neće kupiti Twitter postala je ozbiljna kada je prije samo deset dana postalo jasno da je najbogatiji čovjek svijeta kupio 9,2 posto udjela u tvrtki. Ubrzo nakon što je Twitter objavio da će Musk biti imenovan u njegov odbor, samo da bi to propalo prije samo nekoliko dana.

Ispod je cijeli tekst pisma koje je Musk poslao Twitteru, prema dokumentaciji SEC-a:

Bret Taylor

Predsjedniče Uprave,

Uložio sam u Twitter jer vjerujem u njegov potencijal da bude platforma za slobodu govora diljem svijeta i vjerujem da je sloboda govora društveni imperativ za funkcionalnu demokraciju.

Međutim, otkako sam investirao, sada shvaćam da tvrtka neće ni napredovati ni služiti ovom društvenom imperativu u svom sadašnjem obliku. Twitter se treba transformirati u privatnu tvrtku.

Kao rezultat toga, nudim kupnju 100% Twittera za 54,20 USD po dionici u gotovini, 54% premije u odnosu na dan prije nego što sam počeo ulagati u Twitter i 38% premije tijekom dana prije nego što je moje ulaganje javno objavljeno. Moja ponuda je moja najbolja i konačna ponuda i ako ne bude prihvaćena, morao bih preispitati svoju poziciju kao dioničar.

Twitter ima izniman potencijal. Otključat ću ga.

Elon Musk

Bajtbox