Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Xiaomi ide korak dalje u noćnoj fotografiji

Kamere flagship pametnih telefona su u posljednje vrijeme toliko dobre da je gotovo nemoguće utvrditi s kojim je uređajem fotografija snimljena.

Stoga su u 2022. proizvođači pametnih telefona okrenuli više na svestranost fotoaparata i na promicanje kreativnosti korisnika. Tako Apple nudi fotografske stilove na svojoj iPhone 13 seriji, Google pruža način rada za astrofotografiju na svojim Pikselima, a Vivo pruža ZEISS stilske portrete na svojoj najnovijoj X seriji uređaja.

Xiaomi bi mogao biti sljedeći proizvođač koji želi pojačati mogućnosti kreativnosti kamera, budući da je nedavno u Kini kompanija Xiaomi Software Corporation sa sjedištem u Pekingu nagrađena patentom za svoj softver za automatsku kameru “noćno nebo, trag zvijezda, time-lapse photography”.

Xiaomijev patent detaljno opisuje softverski algoritam fotoaparata koji stoji iza svega toga. Prvo, kada korisnik omogući način rada “Star Trails” u aplikaciji kamere, kamera će se automatski fokusirati na noćno nebo i odrediti najprikladnije postavke kao što su ISO, balans bijele boje i balans bijele za scenu.

Kamera tada mora ostati u istoj poziciji tijekom timelapsea kako bi snimila fotografije zvjezdanog noćnog neba u zadanim vremenskim intervalima kretanja zvijezda noću. Algoritam zatim pohranjuje ove fotografije kako bi interpretirao podatke. Koristeći interpretirane podatke, algoritam zatim sastavlja sve fotografije zajedno i obrađuje slike u video zapis kratkog formata koji prikazuje vremensko putovanje zvjezdanih tragova koji se formiraju na ekranu.

Budući da je patent nedavno odobren i izašao u javnost, očekujemo da će Xiaomi uskoro predstaviti ovaj način rada “Star Trails” u svom sljedećem vodećim modelu fokusiranom na kameru, a to bi mogao biti Xiaomi 12 Ultra, za koji se priča da će sljedećeg mjeseca biti lansiran u Kini s kamera marke Leica i s Qualcommovim još nenajavljenim Snapdragon 8 Gen 1+ procesorom.

Bajtbox