Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Samsung navodno planira još više telefona sa svojim Exynos čipom

Samsungovi Exynos čipovi ni dan danas nisu popularni među Samsungovim fanovima. Iako Samsung svake godine najavljuje sve bolji Exynos visoke klase, čini se da to u praksi i nije baš tako. Pored Exynosa kojega Samsung svake godine isporuči na svoju seriju visoke klase, južnokorejska kompanija i neke svoje uređaje niže klase isporučuje sa svojim čipom. Najnoviji izvještaj prenosi da Samsung u planu ima povećati upotrebu Exynos čipa na svojim uređajima niže klase.

Business Korea prenosi izvještaj da Samsung planira svoj fokus sada preusmjeriti sa razvijenih tržišta na ona tržišta u nastajanju, gdje je prisutan veći broj uređaja niže klase. Dio tog plana bit će i povećanje upotrebe Exynos čipa na uređajima te vrste.

Najnoviji primjer toga je Samsung Galaxy A13, koji je nedavno predstavljen na sjevernoameričkom tržištu, upravo sa Exynos čipom. Naime, ovaj telefon stiže u dvije verzije – LTE i 5G. LTE verziju pokreće Exynos 850, dok 5G model pokreće MediaTek-ov Dimensity 700 čip.

Sigurno je da Samsung ulaže velike nade u Samsung Galaxy A13, s obzirom na to da je njegov prethodnik, Samsung Galaxy A12, bio najprodavaniji pametni telefon na svijetu u 2021. godini. Prema istraživačkoj kompaniji Omdia, Samsung je prošle godine isporučio čak 51,8 miliona primjeraka ovog telefona širom svijeta.

Međutim, Samsung Galaxy A12 pogonjen je MediaTek Helio P35 čipom i smatra se da je upravo ovaj telefon odigrao veliku u ulogu u MediaTek-ovom usponu. No, Samsung je očito popularnost Galaxy A12 odlučio iskoristiti kako bi njegova nasljednika predstavio sa vlastitim čipom, te nadajući se bar približnom uspjehu Galaxy A13 telefona, uspio isporučiti znatan broj telefona sa svojim Exynos čipom.

U svakom slučaju, u budućnosti je očekivati da vidimo povećan broj Samsungovih telefona niže klase koje pogoni neki Exynos čip.

Bajtbox