Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Globalna isporuka pametnih telefona pada, a Samsung i Apple rastu – evo i liste

Prodaja u prvom tromjesečju je tradicionalno lošija od ostalih dijelova godine, ali ove godine taj pad je veći nego inače i iznosi čak 11% u odnosu na prošlu godinu, a kao glavni uzroci tome se navode rat u Ukrajini, nova karantena u Kini, globalna inflacija…

Ovo izvješće stiže od ekipe Canalys. Na vrhu liste se nalaze naravno Samsung i Apple, a slijede ih Xiaomi, Oppo i Vivo. Nažalost ni traga od Huaweia.

Samsung se ponovno vratio na vrh s 24% tržišnog udjela, što je rast od 5% u odnosu na zadnje tromjesečje prošle godine kad je imao 19% udjela i rast od 2% u odnosu na isto tromjesečje prošle godine.

Iako je Samsung preuzeo prvo mjesto, Apple ne zaostaje previše. Unatoč izvješćima o smanjenoj proizvodnji i već spomenutoj karanteni u Kini zbog koje su zatvorene mnoge Apple tvornice, izgleda da je treća generacija iPhone SE veliki vjetar u leđa. Uz treću generaciju iPhone SE, iPhone 13 serija se i dalje odlično prodaje što je pomoglo da se Apple nađe na drugom mjestu ove liste.

Treće mjesto drži Xiaomi s 13% tržišnog udjela, što je pad za 1% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Oppo (uključujući i OnePlus) drži 10% tržišnog udjela, što je također pad od 1% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, no 1% rast u odnosu na zadnje tromjesečje prošle godine.

Sestrinska tvrtka Vivo ostaje na 8%, iako je u prvom tromjesečju prošle godine zasjela na 10%.

Iako se globalna nestašica komponenti približava kraju, novi, gore spomenuti problemi uzimaju zamaha te bi mogli uzrokovati još veće poteškoće od globalne nestašice komponenti. Nadajmo se da do toga neće doći te da će se sve konačno vratiti u normalu.

Bajtbox