Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Sony sprema novi senzor kamere za telefone – Mogao bi debitovati na Xiaomiju 12 Ultra

Prošlog mjeseca pojavile su se informacije da bi kompanija Vivo mogla predstaviti Vivo X80 Pro telefon, koji bi trebao imati Sonyjev glavni senzor kamere iz serije IMX8, koji još nije predstavljen. Sada su se pojavile informacije da japanska kompanija sprema još jedan senzor kamere za pametne telefone, koji bi mogao senzor iz serije IMX9.

Poznati leaker Digital Chat Station prenosi informaciju da kompanija Sony sprema novi glavni senzor kamere za pametne telefone koji će biti član IMX9 serije. To bi mogao biti IMX989. Leaker prenosi da se radi o senzoru od 50 MP, te da će biti veličine blizu 1”.

Ovaj bi senzor mogao svoj debi imati na sljedećem Xiaomijevom flagship telefonu, Xiaomiju 12 Ultra. Pored ovog senzora, Xiaomi 12 Ultra trebao bi imati još ultraširoki senzor od 48 MP i telefoto senzor od 48 MP 5x, dok podaci o četvrtom senzoru nisu poznati. Već neko vrijeme se priča o ovom telefonu, no Xiaomi još nije objavio kada će on biti predstavljen.

Tako su se pojavile informacije da bi Xiaomi mogao sarađivati i s poznatom njemačkom kompanijom Leica u pogledu kamera Xiaomija 12 Ultra, no nije poznato koliki će opseg te saradnje biti. Moguće je zapravo da Xiaomi 12 Ultra bude koristio samo neke Leica filtere, ili da to bude saradnja kakvu Huawei ima s njemačkom kompanijom, u smislu da Leica diktira fotografske mogućnosti telefona.

Pored tih detalja, otkriveno je da bi Xiaomi 12 Ultra mogao imati 2K zakrivljeni ekran sa rupicom pri vrhu, u kojoj će se naći prednja kamera. Stopa osvježavanja ekrana bit će 120 Hz, a doći će sa HDR 10+ podrškom. Telefon će navodno imati i bateriju kapaciteta 4860 mAh s podrškom za brzo punjenje od 120 W i brzo bežično punjenje od 50 W.

Bajtbox