Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Kakav čip pokreće Galaxy A53 5G – Samsung otkrio detalje o Exynosu 1280

Samsung je nedavno predstavio svog glavnog mid-rangera za ovu godinu – Samsung Galaxy A53 5G. Ovaj telefon je pogonjen Samsungovim Exynos 1280 čipom, no detalje o ovom čipu saznajemo tek danas. Kakav je čip koji pokreće Samsungov glavni mid-range telefon?

Pored Galaxy A53 telefona, vrijedi napomenuti da Exynos 1280 pokreće i Galaxy A33, kao i Galaxy M33. Samsung je otkrio da je ovaj čip izgrađen na Samsungovom 5 nm EUV procesu. Ima osmojezgreni CPU, koji je sastavljen od dvije Cortex-A78 jezgre, koje rade na taktu od 2,4 GHz i šest Cortex-A55 energetski učinkovitih jezgri koje rade na taktu od 2,0 Hz. S GPU strane, tu je Arm Mali-G68.

Novi Samsungov mid-range čip optimizovan je sa Fused Multiply-Add (FMA), koji bi trebao donijeti manju potrošnju energije, što će doprinijeti dužem trajanju baterije. Ugrađena NPU jedinica donosi AI funkcije kao što su analiza pokreta u stvarnom vremenu, nadzor više objekata, segmentacija scene itd.

Exynos 1280 stiže sa podrškom za 120 Hz ekrane Full HD + rezolucije. ISP podržava maksimalni senzor glavne kamere do 108 MP i tri dodatna senzora od 16 MP. Samsung je također dodao i neka poboljšanja u obradi fotografije, te će tako Exynos 1280 obraditi fotografije u smislu da budu jasnije i da imaju manje šuma. Tu je EIS podrška, kao i 4K snimanje videozapisa pri 30 sličica u sekundi.

Čip podržava LPDDR4x RAM memoriju i UFS v2.2 internu memoriju.

Za povezivanje, tu je Bluetooth 5.2 podrška, 5G NR Sub-6GHz + 5G NR mm Wave 1 podrška, dvopojasni Wi-Fi 802.11ac MIMO i Quad-konstelacijski multi-signal za L1 i L5 GNSS pozicioniranje.

Ostaje nam vidjeti kakvim će se u praksi pokazati ovaj čip, od kojega mnogi očekuju mnogo.

Bajtbox