Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Iz OHR-a za Fokus o prijetnjama iz Banje Luke: Na potezu su policija i tužitelji

OHR snažno podržava slobodu izražavanja, ali istovremeno žali zbog činjenice da su najviši zvaničnici BiH i RS sebi dopustili da se zateknu u ovako degutantnoj situaciji.

Piše: A. DUČIĆ

Ovo je bio odgovor iz Ureda visookog predstavnika Christiana Schmidta na naš upit u vezi sa jučerašnjim prijetnjama smrću visokom predstavniku na skupu “Sloboda” kojeg su navodno organizovale boračke organizacije.

Tokom skupa, pojedini prisutni su pjevali pjesmu u kojoj su pozivali na ubistvo visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

– Pozicije autoriteta nose odgovornost da služe kao primjer za izgradnju političkog diskursa i odnosa među ljudima. Spomenuto ponašanje nije bilo najsvjetliji trenutak, ni za RS ni za BiH u cjelini. Što se tiče pitanja da li su sami učesnici događaja prekršili ikakav zakon, o njemu treba da odluči policija i tužioci – naveli su iz OHR-a.

VEZANI TEKST Dodik i Cvijanović uživali dok su okupljeni pjevali da će ubiti Schmidta

Povodom tog skandaloznog događaja, oglasila se i Ambasada SAD na Twitteru.

Sjedinjene Države podržavaju slobodu govora i mirno okupljanje. Po svemu sudeći, većina građana koji su se okupili u Banjoj Luci na takozvanom protestu “Sloboda” odgovorno je koristila ova prava.

Nažalost, iz video snimka događaja jasno je i da drugi nisu, uključujući i one koji su izveli pjesmu u kojoj se prijeti nasiljem prema visokom predstavniku.

Kakvo god mišljenje o visokom predstavniku, prijetnje nasiljem protiv njega u bilo kom obliku, uključujući pjesmu, su odvratne i neopravdane. Ispravna reakcija zrelog i odgovornog političkog lidera kada se suoči s ovakvim ponašanjem je da ga osudi i preduzme korake da ga zaustavi, a ne oprosti”, istakli su iz Ambasade.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1628534950941-0’); });

Vijest Iz OHR-a za Fokus o prijetnjama iz Banje Luke: Na potezu su policija i tužitelji se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus