Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Prednosti korišćenja maslina u ishrani

Ulje masline je ljekovito
Reguliše stolicu, pomaže izlučivanju kamenca iz žuči, a služi i kao podloga za proizvodnju masti protiv kožnih bolesti. Spriječava djelovanje različitih bakterija. Djeci koja boluju od rahitisa daje se po jedna kašičica ulja poslije jela.

Protiv visokog krvnog pritiska pomaže čaj od maslinovog lišća
Kuha se 20 listova u 3 dl vode, dok ne prokuha na 2 dl, zatim se procijedi i zasladi medom. Pije se ujutro i uveče prije jela. Pomaže tako što proširuje krvne sudove.

Protiv kamenca i pijeska žučne kese i tegoba jetre uzima se 200 grama maslinovog ulja pomiješanog sa 0,5 gr. mentola i l žumancetom. Ova smjesa se dijeli na tri dijela i pije u toku par sati. Poslije ulja se popije malo crne kafe.

Lišće i kora masline kuhaju se kao čaj protiv temperature i groznice. 50 gr lišća i kore ostavlja se u 1 l vina 3 dana, nakon toga se 3 do 4 dana pije po 1 vinska čaša, pišu Novosti.rs.