Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Tko dominira tržištem pametnih telefona, Android ili iOS?

Prema istraživanju koje je proveo StockApps, Appleov iOS dobiva na popularnosti u posljednje četiri godine i zauzeo je dobar dio Androidovog globalnog tržišnog udjela OS-a. Međutim, Googleov OS je i dalje neosporivi vladar tržišta.

U 2018. godini Android je imao 77,32% tržišnog udjela, dok se ove godine procjenjuje da 69,74% uređaja na svijetu koristi Android. To je pad od gotovo 8% u četiri godine. Nasuprot tome, iOS je u istom razdoblju porastao sa 19,4% na 25,49%.

Moglo bi biti mnogo razloga za to, ali najočitiji je da je Apple značajno proširio svoju ponudu pametnih telefona i tableta. Tvrtka u posljednjih nekoliko godina objavljuje četiri vodeća iPhonea umjesto dva, a također je predstavila dva nova iPhone SE uređaja (2020 i 2022). Kao što možemo vidjeti iz podataka o tržišnom udjelu, pružanje većeg izbora kupcima i po nižim cijenama zasigurno ima učinak.

Ipak, Apple će teško nadmašiti Android iz jednog jednostavnog razloga – prirode Androidovog otvorenog koda. Samo se Apple uređaji prodaju s iOS-om dok se Android može implementirati na razne uređaje, ne samo na pametne telefone i tablete. Također, unatoč Appleovim nastojanjima da proširi svoj portfelj iOS uređaja, Android još uvijek ima raznolikost na svojoj strani, s pametnim telefonima u rasponu od 100 pa sve do 1000 dolara pa čak i više.

Tu je i dominacija Androida na tržištima gdje su iPhonei puno skuplji od svojih konkurenata (uglavnom slabije razvijene zemlje). Južna Amerika i Afrika samo su dva primjera, jer su ta dva tržišta imala svega oko 10% iOS korisnika. Nasuprot tome, u Sjevernoj Americi Apple ima više od polovice tržišnog udjela.

Bajtbox